Посета Музеју науке и технике

Удружење „Играмо заједно“ реализовало је пројекат у области едукације школске деце у ваннаставним активностима под називом „Хајде да се дружимо заједно“, под покровитељством Градске општине Стари град, у оквиру ког су ученици наше школе и ученици из ОШ  „Краљ Петар Први“ имали прилику да заједно учествују у различитим активностима и посете различите музеје.

Пројекат је настао са идејом да кроз бројне активности које подразумевају заједничко учешће деце са сметњама у развоју и деце из опште популације допринесе подстицању социјалне инклузије у друштву и стварању услова за активно и квалитетно провођење слободног времена, неговању здравих и безбедних стилова живота, као и подстицању активизма деце школског узраста.

У петак, 24. новембра 2023, група ученика од шестог до осмог разреда наше школе су са наставницом физике Тамаром Никић и библиотекарком Милицом Радосављевић посетили Музеј науке и технике.

Стална поставка садржи преко четири стотине предмета који приказују технолошки развој и његов утицај на живот људи. Ученике је занимало да виде како су изгледали кућни апарати, телевизори, фото-апарати, стоматолошка ординација из средине прошлог века, како су изгледали први компјутери домаће производње, како се штампало без штампача, како се пловило парним бродовима, због чега је Теслин асинхрони мотор револуционарни изум. Кустошкиња се потрудила да одговори на сва њихова питања, водећи их кроз четири целине поставке: точак ‒ машина ‒ мотор, комуникација, човек и техника, мера и број.

Сигурни смо да је највећи утисак на њих оставила научна играоница, која промовише учење кроз откривање, учествовање и непосредан контакт с научним изазовима. Интерактивни експонати приближили су им феномене из области физике, астрономије, математике, биологије, психологије и логике на забаван начин. Имали су прилику да мере своју масу на свакој планети, да се огледају у необичним огледалима и осете снагу центрифугалне силе.

Посебно интересовање је изазвала тзв. крива соба, где су могли да провере свој осећај за равнотежу и доживе оптичке варке.

Треба поменути и галерију играчака, у којој се налази преко 150 експоната/играчака из периода од 1920. до 1970. године.

Музеј науке и технике чува технолошко наслеђе и подстиче научно-истраживачки рад у домену историје науке и технике, а учинио је доста како би своје садржаје прилагодио деци, с циљем подизања свести о томе да културну баштину треба чувати.