Педагошки музеј

Удружење „Играмо заједно“ реализовало је пројекат у области едукације школске деце у ваннаставним активностима под називом „Хајде да се дружимо заједно“, под покровитељством Градске општине Стари град, у оквиру ког су ученици наше школе и ученици из ОШ „Краљ Петар Први“ имали прилику да заједно учествују у различитим активностима и посете различите музеје.

Пројекат је настао са идејом да кроз бројне активности које подразумевају заједничко учешће деце са сметњама у развоју и деце из опште популације допринесе подстицању социјалне инклузије у друштву и стварању услова за активно и квалитетно провођење слободног времена, неговању здравих и безбедних стилова живота, као и подстицању активизма деце школског узраста.

У четвртак, 12. октобра 2023. године, ученици седмог и осмог разреда наше школе су са наставником српског језика и књижевности Павлом Радојичићем и библиотекарком Милицом Радосављевић посетили Педагошки музеј. Ученици су имали прилику да се упознају са првим облицима писма, некадашњим изгледом школе и учионице, наставним средствима која су се користила и предметима који су се изучавали. Слушали су о творцима глагољице Ћирилу и Методију, као и њиховим ученцима Клименту и Науму, творцима ћирилице. Посебно им је било интересантно да виде како је изгледао први буквар, а нису били ни  стидљиви да поделе своја знања о Доситеју Обрадовићу и Вуку С. Караџићу.

Педагошки музеј развија свест о српском духовном наслеђу, оживљава оно вредно из српске школске традиције, успоставља вредносне судове, као и комуникацију са садашњошћу. Музеј је, у исто време, одбрана идентитета српског духовног бића и огледало школског живота.