МУЗЕЈ НА ЧАСУ

Народни музеј у оквиру пројекта Музеј за 10 организовао је online образовни програм НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЧАСУ за школе и друге заинтересоване групе.
НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЧАСУ је бесплатни програм намењен школама, а у складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја. Програм у трајању од 20 минута прилагођен је трајању школског часа од 30 минута. Осмишљен за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува. (извор http://www.narodnimuzej.rs/narodni-muzej-na-casu/)  У понуди су биле две врсте активности: Музеј из школске клупе и Видео радионице. Музеј из школске клупе изводио се уз Power Point презентацију са репродукцијама и фотографијама уз усмена објашњења кустоса који ученике води кроз причу. Уз двосмерну комуникацију у реалном времену, у другом делу ученици могу да постављају додатна питања.

Ученици IV разреда ОШ „Драган Ковачевић“ учествовали су на предавању „Ко је био Вук Караџић“ преко платформе Zoom као део програмске активности „Музеј из школске клупе“.
Предавања је одржао лично кустос Музеј Вука и Доситеја, господин Миодраг Томић. Кроз петнаестоминутну презентацију и директно укључење, предавач је ученике провео кроз причу ко је био Вук Караџић, док су ученици посматрали одабране личне предмете Вука Караџића који се налазе у збирци Музеја Вука и Доситеја.
Ученици су били јако заинтересовани за старе предмете и архаичне речи попут феса, џепног сата на китњастом постољу, прибора за писање, наочара… Посебно су биле атрактивне дрвене алаткице које је Вук издељао својим рукама да би помогао Копитару да правилно преведе на немачки и латински језик српске називе за оруђе и оружје.

Овај виртуелни обилазак и предавање кустоса Музеја употпунио је наставну јединицу о Вуку Караџићу из српског језика која је по редовном наставном плану и програму била део месечног плана за новембар.