,,Моја је љубав велика као планета, у њу могу да стану све очи овог света“ ( Даринка Марковић )

У уторак, 27. септембра, ученици наше школе упознали су се с  песникињом Даринком Марковић, ауторком више збирки песама за децу. Она је деци  промовисала своју најновију збирку ,,Олгина и Изабелина звездоматика“ и збирку ,,Матеја на Марсу“, бирајући песме са различитим темама из дечјег света.

Дружење је протекло у ведрој атмосфери и донело је деци много лепих тренутака. Уз њену поезију деца су решавала математичке задатке у стиховима. Било је ту и једначина, али су се дотакли и географије и неких других предмета. Музичко је посебно дошло до изражаја. Песникиња се деци обраћала певајући, што је на њих деловало као магија. Уз њене полетне стихове деца су певала, не само на српском, него и на енглеском и италијанском. Песникиња је са децом загонетала и одгонетала, постављала им разноврсна питања на која су она смишљала одговоре.

У поезији Даринке Марковић има много хумора, ведрине, маште, авантура и оптимизма. Кроз њене песме се, без обзира на тематику, ,,као златна нит, провлачи љубав“. Деца кажу да оне уносе позитивну енергију, да на неки чудан начин долазе до њихове душе, поучне су и имају разноврсне и занимљиве теме. Уз све то, могу се и слушати и певати.

Сам крај дружења протекао је у дечјим активностима. Свако је на свој начин, илустрацијом, или у неколико речи, изнео свој доживљај поезије Даринке Марковић.

,, Песникиња је рецитовала своје песме, што је било врло лепо, будући да смо имали могућност да чујемо како те песме изгледају у оригиналној интерпретацији“. (Стефан Ђорђевић, VIII/1)

,,Јуче нам је била у посети врло талентована песникиња. То је занимљива госпођа, са добрим смислом за хумор. Било нам је јако лепо у њеном присуству“. (Теодора Момировић, VIII/2)

,,Песникиња је лепо рецитовала стихове, а нарочито ми се допала песма о магарцу, која има пуно ономатопеје“.( Дариа Опшић, V/1)