Летопис за школску 2023/24

ПОСЕТА ШКОЛИ МИНИСТРА ЗА РАД, ЗАПОШЉАВЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПТАЊА СЕЛАКОВИЋ НИКОЛЕ

ДОБРОДОШЛИЦА ПРВАЦИМА 01.09.2023.

Поводом свечаног пријема првака, данас је наша установа имала част и задовљство да будуће прваке поздрави Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, заједно са помоћницом министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић, и будућим првацима и предсколцима пожелео добродошлицу.

У име Општине Стари град свечаном пријему је присустовао председник општине Радослав Марјановић са замеником Алексндром Тодоровић, Душаном Петрић, председником скупштине и члановима општинског већа.

Селаковић је ђацима, родитељима и запосленима пожелео срећан почетак нове школске године, наглашавајући да је данашњи дан најважнији за оне који крећу у школу.

Он је навео податак да у Србији има укупно 48 специјалних школа, од којих је 16 у Београду и да у њима запослени савесно и одговорно раде свој посао.

„Драга децо, ви и ваше маме и тате, данас добијате једну проширену вашу породицу, а породица је извор и утoчиште свакога од нас. Када било ко од нас,  има неки проблем, увек га је лакше решавати када сте у кругу породице. А овде се неће решавати само проблеми, овде ћете ви учити како да решавате проблеме“, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, поздрављајући прваке и њихове родитеље у специјалној основној школи „Драган Ковачевић“ у Београду.

Честитајући ђацима полазак у школу, министар Селаковић јe навео да ће се држава, град и општина максимално трудити да створе најбоље могуће услове, да школски дани буду што безбрижнији и безбедни и успешни. Такође, министар је поздравио и честитао почетак нове школске године и свим запосленима, истичући да они раде један изузетно важан и одговоран посао.

Министар је указао да у Србији постоји 48 специјалних школа, од којих је 16 у Београду, и да је кроз школовање и рад упознао људе, који су завршили неку од ових школа, а који су били међу најбољим студентима на факултету и изузетни у послу којим се баве.

„Радећи у овом министарству, један од задатака који имам јесте да стварамо боље услове, да свако ко заврши и овакве школе добије посао или започне свој посао“, рекао је Селаковић и додао да се помоћница министра у Сектору за особе са инвалидитетом Биљана Барошевић сваког дана свим срцем бори за то.

Министар је поручио родитељима, да ће се све стране – школа, запослени у школи, локална самоуправа и Влада, заједно са родитељима, трудити да ђацима створе услове за један пут у миран, безбедан и успешан живот у коме ће они једнога дана стварати своје породице. 

Директорка школе Силвана Павловић рекла је да образовање деце са сметњама тражи озбиљну међусекторску повезаност и да захваљујући тимском раду, основна школа „Драган Ковачевић“ успешно ради и постиже резултате на којима, како је рекла, завиде и друге образовне институције. Она је нагласила да је од оснивања школе 40 одсто ученика завршило факултете, a да су многи од њих одбранили докторате.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић је рекао да је општина и ове године нашла начин да посебну пажњу посвети дану када прваци крећу у школу и обезбедила ранчеве са свим што ће им бити потребно у првим данима школовања. Он је истакао да је брига о деци и школама један од приоритета градске општине Стари град.

Концер „Бамби“ А.Д. из Пожаревца је обрадовао прваке са слатким пакетићем.

ДРАГИ ПРЕДШКОЛЦИ И ПРВАЦИ СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ!

Педагошки музеј

12.10.2023.

Удружење „Играмо заједно“ реализовало је пројекат у области едукације школске деце у ваннаставним активностима под називом „Хајде да се дружимо заједно“, под покровитељством Градске општине Стари град, у оквиру ког су ученици наше школе и ученици из ОШ „Краљ Петар Први“ имали прилику да заједно учествују у различитим активностима и посете различите музеје.

Пројекат је настао са идејом да кроз бројне активности које подразумевају заједничко учешће деце са сметњама у развоју и деце из опште популације допринесе подстицању социјалне инклузије у друштву и стварању услова за активно и квалитетно провођење слободног времена, неговању здравих и безбедних стилова живота, као и подстицању активизма деце школског узраста.

У четвртак, 12. октобра 2023. године, ученици седмог и осмог разреда наше школе су са наставником српског језика и књижевности Павлом Радојичићем и библиотекарком Милицом Радосављевић посетили Педагошки музеј. Ученици су имали прилику да се упознају са првим облицима писма, некадашњим изгледом школе и учионице, наставним средствима која су се користила и предметима који су се изучавали. Слушали су о творцима глагољице Ћирилу и Методију, као и њиховим ученцима Клименту и Науму, творцима ћирилице. Посебно им је било интересантно да виде како је изгледао први буквар, а нису били ни  стидљиви да поделе своја знања о Доситеју Обрадовићу и Вуку С. Караџићу.

Педагошки музеј развија свест о српском духовном наслеђу, оживљава оно вредно из српске школске традиције, успоставља вредносне судове, као и комуникацију са садашњошћу. Музеј је, у исто време, одбрана идентитета српског духовног бића и огледало школског живота.

Посета драгих гостију из Сарајева

15.11.2023.

СТРУЧНА ПОСЕТА -„Подизање наставничких компентенција у погледу иновативних метода и приступа у раду“. Део стручног кадра школе „Школа за средње стрчно образовање и радно оспособљавање Сарајево“, (дефектолози, професори) са директорицом Ларисом Хасановић, били су код нас у дводневној студијској посети.

Директор наше школе, Силвана Павловић и наши стручни сарадницои пожелели су добродошлицу гостима, уследио је стручни обилазак и упознавање са делатностима које спроводимо. Овакав вид сарадње и размена мишљења и искустава је од велике важности за бољу и квалитетнију реализацију мисије и воизије којој тежимо, а то је стварање увек бољих и квалитетнијих услова за рад.

Посета Музеју науке и технике

24.11.2023.

Удружење „Играмо заједно“ реализовало је пројекат у области едукације школске деце у ваннаставним активностима под називом „Хајде да се дружимо заједно“, под покровитељством Градске општине Стари град, у оквиру ког су ученици наше школе и ученици из ОШ  „Краљ Петар Први“ имали прилику да заједно учествују у различитим активностима и посете различите музеје.

Пројекат је настао са идејом да кроз бројне активности које подразумевају заједничко учешће деце са сметњама у развоју и деце из опште популације допринесе подстицању социјалне инклузије у друштву и стварању услова за активно и квалитетно провођење слободног времена, неговању здравих и безбедних стилова живота, као и подстицању активизма деце школског узраста.

У петак, 24. новембра 2023, група ученика од шестог до осмог разреда наше школе су са наставницом физике Тамаром Никић и библиотекарком Милицом Радосављевић посетили Музеј науке и технике.

Стална поставка садржи преко четири стотине предмета који приказују технолошки развој и његов утицај на живот људи. Ученике је занимало да виде како су изгледали кућни апарати, телевизори, фото-апарати, стоматолошка ординација из средине прошлог века, како су изгледали први компјутери домаће производње, како се штампало без штампача, како се пловило парним бродовима, због чега је Теслин асинхрони мотор револуционарни изум. Кустошкиња се потрудила да одговори на сва њихова питања, водећи их кроз четири целине поставке: точак ‒ машина ‒ мотор, комуникација, човек и техника, мера и број.

Сигурни смо да је највећи утисак на њих оставила научна играоница, која промовише учење кроз откривање, учествовање и непосредан контакт с научним изазовима. Интерактивни експонати приближили су им феномене из области физике, астрономије, математике, биологије, психологије и логике на забаван начин. Имали су прилику да мере своју масу на свакој планети, да се огледају у необичним огледалима и осете снагу центрифугалне силе.

Посебно интересовање је изазвала тзв. крива соба, где су могли да провере свој осећај за равнотежу и доживе оптичке варке.

Треба поменути и галерију играчака, у којој се налази преко 150 експоната/играчака из периода од 1920. до 1970. године.

Музеј науке и технике чува технолошко наслеђе и подстиче научно-истраживачки рад у домену историје науке и технике, а учинио је доста како би своје садржаје прилагодио деци, с циљем подизања свести о томе да културну баштину треба чувати.

RADNI SASTANAK povodom Erasmus KA2 projekata

27.11.2023.

Sastanak je održen u organizaciji škole: Dražavno učilište za deca i mladunci so ošteteni vid „Dmitar Vlahov“, 27.11.2023.godine u Skoplju – Severna Makedonija. U toku školske 2022.godine OŠ „Dragan Kovačević“ je postala partner u Erasmus + KA2 projektu „Granice opiplјivosti“/ “Borders of Tangibile“ (Erasmus+ KA2 projekt, financed by the Europen Commission). Koordinator projekta je Centar „Iris“ iz Ljublјane.

Cilј projekta je adaptacija slikovnog materijala za slepe, kao i izrada priručnika za adaptaciju slikovnog materijala. Dužina trajanja projekta je tri godine. Pored naše škole partneri na ovom projektu su škola „Velјko Ramadanović“ iz Zemuna, iz Severne Makedonije škola „Dmitar Vlahov“ i iz Rumunije Specijalna škola za oštećene vidom. Na radnom sastanku su dogovorene naredne aktivnosti u skladu sa projktom u vezi inkluzivnog pristupa u obrazovanju slepih i slabovidih učenika. Na ovakivim projektima, treba uvek istaći divna druženja, izuzetnu međunarodnu saradnju i prelepe trenutke.

Пројекат „Снага знања“

26.10. – 23.11.2023.

Ученици наше школе учествовали су у едукативним радионицама у оквиру пројекта „Снага знања“. Овај пилот пројекат трајао је четири недеље (од 26. октобра до 23. новембра) уз велико интересовање и присуство ученика виших разреда.

Радионице су организовали и реализовали Душко Трајковић и Бобан Стојанов испред Удружења „Стваралачки центар“ из Београда уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Радионицама су присуствовали и на њима асистирали наставник српског језика и књижевности Павле Радојичић и библиотекарка Милица Радосављевић. Ученици су на радионицама научили како да памте помоћу ланчаног метода и меморијских принципа, упознали су се са шултеовим таблицама, мапама ума, као и системом број‒облик, који функционише тако што једноцифрен број претвара у слику која на њега подсећа својим обликом.

Након обнове усвојеног градива, деца су добила дипломе, које им је уручио Душко Трајковић, објаснивши да је радионица осмишљена тако да на интересантан начин пренесе технике брзог и ефикасног учења, са повећаним разумевањем. Полазници су научили како да синхронизују рад леве и десне хемисфере мозга и доведу своју концентрацију и меморију на максималан ниво и тако са лакоћом усвоје ново градиво.


Хајде да се дружимо заједно

15.12.2023.

Пројекат „Хајде да се дружимо заједно“ приведен је крају у духу предстојећих новогодишњих празника. Удружење  „Играмо заједно“ и представници Градске општине Стари град поделили су пакетиће свим ученицима наше школе од првог до осмог разреда. Заједничко време је проведено у дружењу, забави, али и у разговору о њиховим утисцима о пројектним активностима у којима су учествовали. Све нас је обрадовала чињеница да су ученици задовољни и да су изразили жељу да се овакве и сличне активности поново организују у будућности.

Посета Музеју илузија

28.12.2023.

Наставница енглеског Марина Узелац одлучила је да своје ученике обрадује пред зимски распуст, 28. децембра, и одведе их, заједно са библиотекарком Милицом Радосављевић, у посету Музеју илузија.

Ученици нису остали равнодушни на разне оптичке илузије, слагалице, мозгалице, холограме. Плесали су у колор-соби, седели за клон-столом, гледали у бунар без дна, фотографисали се у обрнутој и амес соби. Храбро су закорачили у вортекс-тунел који их је натерао да се својски боре у напредовању кроз ротирајући цилиндар. Научили су понешто о перцепцији, људском мозгу и сазнали више о наукама попут оптике, геометрије, биологије и психологије. Разумели су зашто њихове очи виде ствари које мозак не разуме. Посматрајући реакције ученика и слушајући утиске након повратка, са сигурношћу можемо рећи да ће им ова музејска авантура остати упамћена као једно незаборавно искуство.

КОНЦЕРТИ – jавни час одељења музичке школе

27.12.2023

У ОШ „Драган Ковачевић“ отворена су одељења Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца. У оквиру наше школе а у сарадњи са музичком школом обезбедили смо похађање часове клавира, виолине, кларинета,флауте и соло певања за наше талентоване ученика. Часови музичког одељења реализују се након редовне наставе и за време продуженог боравка ученика. Изузетно смо поносни на успех те деце са посебним благословом 

ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА АМБИЈЕНТАЛНОМ НАСТАВОМ У ОКВИРУ ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА

26.01.2024.

Ученици, родитељи и колектив ОШ „Драган Ковачевић“ обележили су Школску славу корелацијским часом: верске наставе, српског језика, историје, ликовне и музичке културе у Цркви Светог Марка, након вечерње службе.

Наша школа, сада већ традиционално, на овај начин обележава Школску славу, уз поштовање верског и грађанског опредељења. Долазак је традиционално добровољан. Након првог обележавање за време Ковида, и пренете посебне енергије заједништва, на наредним обележавањима су се позиву, добровољно, одазвали и чланови колектива који су других верских опредељења као и они који су атеисти. Сам колектив, као и ученици и родитељи су показали жељу да се одржи традиција оваквог начина обележавања Школске славе. И овим путем се захваљујемо члановима верске заједнице у Цркви Светог Марка, на подршци обележавања Школске Славе. Започели смо традицију уз помоћ оца Трајана а наставили уз оца Владу. Наша срца су испуњена посебним благословом у вери и љубави једних према другима. Настављамо даље стазом Светог Саве у учењу, раду, залагању, љубави и заједништву јер смо и пред Богом и пред животом сви једнаки

ДАН ЗА ДАР И БОЖИЈИ БЛАГОСЛОВ

01.02.2024.

Четвртак, 1.фебрар 2024.године је био дан посебне радости ученика ОШ „Драган Ковачевић“ као и запослених. Тог дана су у име Црквене заједнице Свети Марко, отац Владимир и ђакон Немања Радовановић били гости наше школице, и уз речи Божијег благослова као највећег дара обрадовали наше ученике са дивним поколонима. Наше ђаке је посебно обрадовао календар на коме су дечији цртежи светаца као и дивни слаткиши. Отац Владимир и ђакон Немања су били и вероучитељи у школама и имали само речи хвале за наше ученике. Дуго су причали како су од наших ученика добили највредније животне лекције о емпатији и како се искрено воле људи. Отац Владимир је на одласку рекао:“Нама је била радост да смо бар симболично учинили мало за ваше ђаке“. Наш колектив пред тешким животним задацима носи посебан мир у души јер смо заједно са нашим ученицима увек у молитвама наших свештеника Цркве Светог Марка.

POD BUDNIM OKOM MENTORA I DONATORA PERKINS SCHOOL FOR THE BLIND

02.02.2024.

U OŠ „Dragan Kovačević“ uz izuzetne mentore uspešno funkcioniše kabinet za procenu funkcionalnog vida. Od prvih stručnih koraka pa do ozbiljnih profesionalnih kompentencija rad kabineta se odvijao pod budnim okom mentora i donatora Perkins school for the blind. U cilju da sve teče sa izuzetnim kvalitetom, znanjem i adekvatnom procenom kabinet za procenu funkcionalnog vida su 2.febrara 2024.gidine, posetile Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica Malog doma Iz Zagreba i Darija Udovičić Mahmuljin, director, Europe and Eurasia Region Perkins International,Perkins School for the BlindU okviru organizovane posete kabinetu za funkcionalnu procenu vida organizovan je i sastanak na kome su prisustovale i predstavnice Perkinsa za Srbiju Ivana Cerović i Irena Perić. Na sastanku su dogovoreni novi strateški koraci razvoja naše ustanove, međunarodnoj saradnji kao i plan organizacije za treći međunarodni simpozijum za procenu funkcionalnog vida. Našem timu posete mentora puno znače jer i nakon uspešno savladane obuke treba puno znanja i umenja. Na početku školske godine iz Malog doma u svojstvu mentora je prisustovala i Martina Celizic. Privilegija je učiti od ljudi koji nesebično prenose znanje. Od srca hvala Dariji, Tatjani, Ivani i Martini.

Домаћини општинског нивоа такмичења Књижевна олимпијада

03.02.2024.

Под покровитељством Министарства просвете и у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије организовано је Општинско такмичење Књижевна олимпијада 2023/2024. године, у суботу, 3. фебруара 2024. године, са почетком у 10.00 часова. На општини Стари град, домаћин такмичења је ОШ „Драган Ковачевић“. Ученици седмог и осмог разреда су започели такмичење са рођенданском песмом. Рођенданска торта је разбила трему а крај такмичења је протекао уз другарску поделу рођенданске торте. Тако је и овог пута другарство апсолутни победник такмичења на општини Стари град, да све протекне у изузетној атмосфери бринуо је Јоле Булатовић, руководилaц подружнице Стари град као и наставници српског језика основних школа.

Победници општинског такмичења

06.02.2034.

На општинском такмичењу из руског језика на Старом град, које је одржано 03.02.2024.године, у ОШ „Дринка Павловић“. Ученици 8. разреда Основне школе „Драган Ковачевић“, Марија Стојановић, Милош Мистиђеловић и Душан Стојковић били су веома успешни. Милош Мистиђеловић је освојио 1.место на општини а Душан Стојковић 3.место.

Милош не само да је први већ је од максималних 40, освојио 39 бода на тесту, такав резултат нашег ученика је раван олимпијском злату.

Наравно успех није изостао ни следећег дана, 04.02. 2024., када је на општинском такмичењу из енглеског језика, такође у школи „Дринка Павловић“, ученик 8.разреда Лука Матeјић освојио је друго место.

Поред њихових наставница руског јрзика, Невене Цвијетић и наставнице енглеског језика, Јелене Чкоњевић које су изузетно поносне на њих, сви смо поносни и желимо им добар ветар у леђа и успех на градском такмичењу.

Златна сирена

На овогодишњем такмичењу певача солиста „Златна сирена“ наша Ива Марковић, ученица 8/2, освојила је друго место на нивоу општине Стари град у категорији ученика седмог и осмог разреда, у жанру домаћа народна песма  својим сјајним извођењем песме са Косова “ Густа ми магла паднала“. 

.

.

.

STRUČNA POSETA KOLEGA IZ LJUBLJANE – CENTAR IRIS

20.03.2024.

Danas su OŠ „Dragan Kovačević“ posetile koleginice i kolega iz Centra IRIS – Centra za edukaciju, rehabilitaciju, inkluziju i savetovanje za slepe i slabovide iz Ljubljane – Slovenije. Sa kolegama iz Slovenije, školu je posetila i koleginica Sandra Skendzic iz OŠ „Anton Skala“ Beograd, defektolog i ambasador Erasmus za Srbiju.Uživali smo u razmeni ideja, novim planovima i izuzetno prijateljskim razgovorima. Bio je to izuzetan dan za našu ustanovu koja se 50 godina bavi obrazovanjem učenika sa oštećenjem vida. Kolegama smo sa posebnim zadovoljstvom istakli saradnju sa Perkins School for the Blind i razvoju kabineta za procenu funkcionalnog vida. Ponosno smo goste upoznali sa učenicima pobednicima na gradskom takmičenju sa redovnim školama iz solo pevanja, engleskog i ruskog jezika, kao u učesnika opštinskog takmičenja iz geografije. Nismo zaboravili da goste upoznamo i sa ljubimcima – papagajima rozenkolinsima:Srna, Mila i Mango, koji sve goste dočekuju sa divnom pesmom. Pesmom su i gosti nastavili sa pobednicom u solo pevanju Ivom. Divan prvi prolećni dan i dan međunarodne saradnje koja se neguje i čuva.

Републичко такмичење из страних језика

06.04.2024.
Милош Мистриђеловић – руски језик
Душан Стојковић – руски језик
Лука Матејић – енглески језик

Дана 06.04.2024. три ученика 8/1 учествовала су на републички такмичењима из страних језика. Они су се захваљујући свом знању пласирали на ово такмичење и стали раме уз раме са ученицима редовних школа. Лука Матејић учествовао је на такмичењу из енглеског језика и сјајно се показао. А Милош Мистриђеловић и Душан Стојковић учествовали су на републичком такмичењу из руског језика које се одржало у школи „Раде Драинац“ у Београду.  Њих двојица не само што су ушли међу сто најбољих у Србији већ су својим знањем одушевили присутне наставнике. А посебне похвале добио је Милош Мистриђеловић који је ушао међу шеснаест најбољих на усменом делу теста и на крају заузео девето место. Браво за наше ученике!

Prvo mesto na opštinskom takmičenju solo pevača

04.04.2024.

Iva Marković, učenica 8/2, osvojila je prvo mesto (97.6 poena) na opštinskom takmičenju solo pevača „Triolica“, takmičenje u organizaciji muzičkih pedagoga. Iva je ostavila divan utisak pesmom „Gusta mi magla padnala“ u kategoriji učenika sedmog i оsmog razreda,  žanr domaća narodna pesma. Bravo Iva

.

.

.

Посета зоо врту

11.04.2024.

ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ И СЛАВЕ ЦВЕТИ

24.04.2024

Свечана седница Скупштине градске општине Стари град, поводом Дана општине и славе Цвети,  одржана је данас, 26. априла у великој општинској сали. На седници су проглашени лауреати, појединци и установе, добитници „Захвалнице градске општине“ за допринос развоју и афирмацији нашег Старог града.

Силвани Павловић, директорки ОШ „Драган Ковачевић“ староградска општина се захвалила  за стручни допринос у раду са децом

Наша школа на РТС2

26.04.2024.

У емисији Студио знања-Болест чула

Из Основне школе за заштиту вида „Драган Ковачевић“, тифлопедагог Андријана Каран, је говорила о укључивању слепих и слабовидих особа у друштво, као и о највећим изазовима са којима се суочавају у свакодневном животу.

.

MAGAZIN SRBIJA NA VEZI – RTS

1.5.2024.

Deca iz O.Š. Dragan Kovačević, njihove likovne radionice, slikaju tokom emisije, u susret prazniku kojem se najviše raduju, Uskrsu. „Vodimo vas i u Osnovnu školu Dragan Kovačević u Beogradu, koja važi za dobro organizovanu, u manjim grupama i individualno, i gde deca uprkos svojim zdravstvenim problemima, od vida do ostalih smetnji u razvoju, postižu odlične rezultate, i kasnije u srednjim školama i na fakultetima. Gosti emisije, nastavnice muzike i likovnog, Jelena Živanović i Olivera Protić, kao i njihovi učenici, koji će slikati u svojoj radionici u studiju, za sve vreme emisije.“

Музеј науке и технике

16.05.2024.

16.05.2024. ученици 7. и 8. разреда су посетили изложбу „Хемијска тврђава“ поводом 190 година од рођења Мендељева и 155 година од објављивања Периодног система елемената.