Летопис за школску 2022/23

НОВИ ПОЧЕТАК ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

02.09.2022.

Наша школа је овог дана свечано примила ђаке прваке и мале предшколце. Мања група ученика храбро је ушла у школске клупе са учитељицама Маријом Пацек и Снежаном Вујић. Њихови другари су за мале ђаке приредили свечани програм. Уз директора, ученике су поздравили Невена Додић, заменица председника Скупштине Градске општине Стари град и Бранислав Зец, члан већа. Општина је традиционално обезбедила поклоне и обрадовала прваке ранчевима пуним опреме за почетак школске године. Најслађим и најмлађим ученицима смо пожелели срећан почетак и успешно учење уз игру и дружење.

POD BUDNIM OKOM MENTORA I DONATORA PERKINS SCHOOL FOR THE BLIND 🎓

29-30.09.2022.

Dok kabinet za procenu funkcionalnog vida čini prve korake. Prvi naši stručni koraci su pod budnim okom mentora i donatora Perkins school for the blind. U cilju da sve teče sa izuzetnim kvalitetom, znanjem i adekvatnom procenom 29.- 30.09.2022.godine, kabinet za procenu funkcionalnog vida su posetile Tatjana Petrović Sladetić, vd ravnateljica Malog doma iz Zagreba i Darija Udovičić, Perkins. Našem timu posete mentora puno znače jer i nakon uspešno savladane obuke treba puno znanja i umenja. Privilegija je učiti od ljudi koji nesebično prenose znanje. Od srca hvala Dariji i Tatjani.

Скуп на којем је представљен пројекат „Границе опипљивости“

01.10.2022.

Скуп је организовала Основна школа „Драган Ковачевић“ 1. октобра 2022. године у прелепом амбијенту Етно села Коштунићи. Састанку су присуствовали: управник Креативног центра МИНА из Чачка, директори школа из Београда, Чачка и околине, као и чланови наше школе. Чланови пројектног тима су представили пројекат и активности које су до сада спроведене. Током ове школске године наша школа је постала партнер у Еразмус+ КА2 пројекту „Границе опипљивости“ (Еразмус+ КА2 пројекат, финансиран од стране Европске комисије). Координатор пројекта је Центар „Ирис“ из Љубљане Циљ пројекта је адаптација сликовног материјала за слепе, као и израда приручника за адаптацију сликовног материјала. Трајање пројекта је три године. Поред наше школе, партнери на овом пројекту су школа „Вељко Рамадановић” из Земуна, школа „Дмитар Влахов” из Северне Македоније и Специјална школа за слабовиде из Румуније. Након презентације, присутни су показали велико интересовање и чланови пројектног тима су са присутнима разговарали о инклузивном приступу у образовању слепих и слабовидих ученика.

ERAZMUS DANI#ErasmusDays 2022

14.10.2022.

U okviru proslave Erasmus + u Evropi, OŠ „Dragan Kovačević“ iz Beograda je organizovala događaj sa direktorima, stručnim saradnicima i roditeljima, na kome je upoznala prisutne o prilagođavanju slika za učenike bez ostataka vida. U okviru događaja prezentovan je projekat „Granice opiplјivosti“/ “Borders of Tangibile“ (Erasmus+ KA2 projekt, financed by the Europen Commission). Koordinator projekta je Centar „Iris“ iz Ljublјane. Pored naše škole partneri na ovom projektu su škola „Velјko Ramadanović“ iz Zemuna, iz Severne Makedonije škola „Dmitar Vlahov“ i iz Rumunije Specijalna škola za oštećene vidom. Nakon prezentacije prisutni su uradili po jednu sliku na fjuzeru aparatu i štampali kraći tekst na Brajevom štampaču.

Амбијентална настава

21.11.2022.

Када начинимо корак више у организацији наставе, онда је то дан који се не заборавља. Једна идеја је начинила интегративну наставу у амбијенталном простору. Сви ученици и сви наставници су интегрисали наставне садржаје кроз тему СВЕТ ФИЛМА у амбијенту епохе – Лондон XIX век.

Искрено захваљујемо запосленима Сакрлет продукције: Јелени, Дамјану, Кристини, Вањи, Даши и Андријани на посебном труду. Нама је посебно изнађење јер је и наша бивша ученица Лена, учествовала у организацији.

Речи нашег колеге говоре у име свих нас:“Дивни људи из Сити медија парка, данас смо имали прилику да искусимо јединствен доживљај. На страну чињеница да смо се упознали са сложеним закулисним процесима онога што схватамо као четрдесетпетоминутну забаву и упознамо колосалан систем стварања једног света. Главни утисак је ваша гостопримљивост, посвећеност и добронамерност. Труд који сте уложили ме је искрено одушевио. Након свега, неумњиво ћу са далеко више пијетета и разумевања посматрати филм. С моје стране долази велика захвалност вама за сваки данашњи моменат, (Колега Павле Радојичић)

ХВАЛА ОД СРЦА

Посета Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској

07.12.2022.

Данас су чланови тима за процену функционалног вида посетили Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској. Упознали смо се са радом ове изузетно племените установе. Са директорком центра смо договорили даљу сарадњу. Задовољство је било обострано и корисно.

ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА АМБИЈЕНТАЛНОМ НАСТАВОМ

Ученици, родитељи и колектив ОШ „Драган Ковачевић“ обележили су Школску славу корелацијским часом: верске наставе, српског језика, историје, ликовне и музичке културе у Цркви Светог Марка, након вечерње службе. Наша школа, сада већ традиционално, на овај начин обележава Школску славу, уз поштовање верског и грађанског опредељења. Долазак је традиционално добровољан. Након првог обележавање за време Ковида, и пренете посебне енергије заједништва, на наредним обележавањима су се позиву, добровољно, одазвали и чланови колектива који су других верских опредељења као и они који су атеисти. Сам колектив, као и ученици и родитељи су показали жељу да се одржи традиција оваквог начина обележавања  Школске славе. И овим путем се захваљујемо члановима верске заједнице у Цркви Светог Марка, на подршци обележавања Школске Славе. Започели смо традицију уз помоћ оца Трајана а наставили уз оца Владу. Наша срца су испуњена посебним благословом у вери и љубави једних према другима. Настављамо даље стазом Светог Саве у  учењу, раду, залагању, љубави и заједништву јер смо и пред Богом и пред животом сви једнаки.

БУДИМО ЉУДИ – СРЕЋНА СЛАВА СВЕТИ САВА!

СТУДИЈСКА ПОСЕТА ШКОЛАМА У СКОПЉУ- СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

08.-10.04.2023.

ОШ „Драган Ковачевић“ је у периоду од 8. до 10.априла 2023.године, под покровитељством ”Perkins International – school for the blind” и по позиву ДУРДМОВ „Дмитар Влахов“ из Скопља организовала студијску посету. Циљ студијског путовања је подизање наставничких компентенција у погледу иновативних метода и приступа у раду са ученицима са сметњама у развоју као и размена искуства и успостављање контакта као темеља будуће стручне сарадње. 
Наша школа је одржала предавање на тему: Процена функционалног вида у ОШ „Драган Ковачевић“. Предавању су поред дефектолога из школе за децу и омладину оштећеног вида „Дмитар Влахов“, присустовали и Проф. Даниела Димитрова Радојицикп Института за специјална едукација и рехабилитација, Филозовски факултет са студентима 4. године. 
У оквиру посете наши дефектолози и наставници су у Скопљу посетили и школу ресурс центар ОУРЦ „Златен Сремац“ и средњу школу за глуве и наглуве ДУЦОР „Партеније Зоогрфски“. 
И овим путем захваљујем: директору, Спасенцовски Бобану, дивним колегиницама Јаковцхевски Александри, Цекановска Димитревска Анити и изузетном колективу као и ученицима „Дмитар Влахов“
Посебна захвалност Удовчић Дарији, Церовић Ивани и „Perkins International – school for the blind”, што нас уче да у раду са децом са сметњама у развоју не постоје границе и да се знање множи дељењем.

HEAL THE WORLD

03.06.2023.

U predivnoj dvorani UK Gvarnerijus, 3.juna 2023.godine, mešoviti amaterski hor i humanitarna organizacija “ The International Belgrade Singers“ je pod dirigentskim upravljanjem Olge Biserčić i korepetitora Višnje Dimitrijević, održao donatorski koncert za školu za zaštitu vida OŠ „Dragan Kovačević“.

Hor je osnovan 2012.godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji i trenutno ima oko 40 članova koje čine predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice i ljubitelji horskog pevanja.

Moto hora je: „Odužimo se svojim doprinosom zajednici u kojoj živimo“, i ideja vodilja je da se prilikom nastupa, na koncertima, prikupe novčana sredstava koja doniruju u humanitarne svrhe i to uvek nekoj dečjoj ustanovi.

Gosti na koncertu su bili: Muzička grupa „Iztok“ i Dečiji hor Beograd.

I ovom prilikom u ime učenika i kolektiva se zahvaljujemo na plemenitoj misiji hora i humanitarnoj organizaciji “ The International Belgrade Singers“

Naša Breda Čoš je u ime članova hora odgovorila na našu zahvalnost sledećim rečima: „MNOGO VAMA HVALA…! Misija je zajednička. Svi smo za to kako nam poručuje pesma – „Heal the World“ – UČINIMO SVET BOLJIM ZA SVE!

Други међународни симпозијум: “ Процена вида и визуелно функционисање“

14.06.2023.

ОШ „Драган Ковачевић“,  Дан школе је обележила стручном скупом Други међународни симпозијум:“ Процена вида и визуелно функционисање“

Симпозијум је одржан у Свечаној сали општине Стари град,  14.06.2023.године.

Стручни скуп је акредитован од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања број: 676-1/2023 од 01.06.2023.године и бесплатан је био за све учеснике.

Симпозијум је организован под покровитељством ”Perkins School for the blind International ”, и окупи је излагаче из земље и иностранства који су представили своје радове на тему: Процена вида и визуелно функционисање.

Заједно су о теми разговарали лекари, универзитетски професори, дефектолози и родитељи.

Организатор симпозијума је ОШ „Драган Ковачевић“ са  партнерима: Заводом за унапређивање образовања и васпитање и Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета.

Модератори Урош Шотаревић и Валентина Мартаћ

Стручни скуп су поздравили и свечано отворили:

 • Силвана Павловић, директорка ОШ „Драган Ковачевић” и председница Заједнице школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом Републике Србије
 • Проф. др Бранка Јаблан, продекан за науку,Универзитет у Београду – Факултет за   специјалну едукацију и рехабилитацију
 • Недељко Јовановић, члан већа Градске општине Стари град
 • Дарија Удовичић Махмуљин, директорка, Europe and Eurasia Region, Perkins International Perkins School for the Blind
 • Др Бранислав Ранђеловић, директор, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Републике Србије
 • Доц.др Снежана Вуковић, шефица одсека за људска  и мањинска права у образовању  Министрства просвете Републике Србије

Предавачи су најважнији стучњаци из области процене вида, визуелног функционисања, ране интервенције, скрининга и третмана. Сви предавачи су били на висини задатка и на тему одговарали из различитих сектора.

ПРЕДАВАЧИ:

 • Татјана Петровић Сладетић, равнатељица Дневног центра за рехабилитацију Мали Дом – Загреб, „Тимски приступ у процени деце са  oштећењем  вида“
 • Др  сци. мед.Зорка Гргић, лекар специјалиста офталмологије, Специјална болница за офталмологију « Проф. др Џимић», Нови Сад, „Утицај превременог рођења на развој видних функција“
 • Прим. др Данијела Вукићевић, одељенски лекар, Клиника за рехабилитацију «Др Мирослав Зотовић», Београд, „Кортикално оштећење вида код превремено рођене деце“
 • Проф. др Весна Вучинић, редовни професор, Универзитет у Београду- Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Београд, „Методе процене визуелног функционисања код деце са церебралним оштећењем вида“
 • Валентина Мартаћ, мастер дефектолог, докторанд, асистент у настави, Универзитет у Београду- Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, „Процена функционалног вида као основ за рехабилитацију вида код деце са вишеструким сметњама – студија случаја“
 • Јелена Жагар, дипломирани дефектолог – тифлолог, Центар «Ирис», Љубљана- Center za izobražavanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetivanje za slepe in sslabovidne Ljubljana- Center IRIS, „Процена визуелног функционисања, додатна тифлопедагошка стручна помоћ и проширен наставни план и програм“
 • Саша Божичковић,  дефектолог у разредној настави, ЈУ Центар за дјецу и омладину «Будућност», Дервента, „Центар „Будућност“ – ресурсни центар подршке у систему васпитања и образовања у Републици Српској“
 • Виктор Крижик, директор, Центар за едукацију „Дечји осмех“, Нови Сад, „Деца са церебралном парализом и оштећењем вида-процена третман“
 • Ана Јоксимовић,дипл. дефектолог – тифлолог; Љиљана Митровић-Аранђеловић, реедукатор психомоторике; Дубравка Гајевић, сензорни и визуелни терапеут, Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“, Београд,  „Процена функционалног вида – приказ досадашње праксе“
 • Марина Ђорђевић, Сека Алорић Џамбазовски, Урош Шотаревић, дипл. дефектолози, ОШ „Драган Ковачевић“,„ Зашто процена функционалног вида – приказ случаја”
 • Јована Кривокућа, дефектолог -васпитач, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Београд, „ Значај процене вида и визуелног функционисања деце кроз примере из праксе из  система социјалне заштите”
 • Милка Главоњић, логопед, Клиника за рехабилитацију «Др Мирослав Зотовић», Београд,, „Изазови у логопедском приступу деци са церебралним оштећењем вида”
 • Проф. др Драгомир Стаменковић, ванредни професрор, Универзитет у Београду- Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Београд, «Оптикс Д.О.О», Београд, „Савремена оптичка помагала за слабовиде“
 • Ивана Петровић, искуство родитеља

ЗАВРШНА РЕЧ,  Силвана Павловић, директорка ОШ „Драган Kовачевић“

ЗАКЉУЧАК СКУПА:

 • интердисциплинарни и трансдисциплинарни приступ
 • ширење сарадње
 • међусекторска презентација резултата

СВИ ЗАЈЕДНО У ТИМУ КАО ПОДРШКА ДЕЦИ И УЧЕНИЦИМА СА ПРОБЛЕМОМ ВИЗУЕЛНОГ ФУНКЦИОНИСАЊА