Летопис за школску 2022/23

НОВИ ПОЧЕТАК ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

02.09.2022.

Наша школа је овог дана свечано примила ђаке прваке и мале предшколце. Мања група ученика храбро је ушла у школске клупе са учитељицама Маријом Пацек и Снежаном Вујић. Њихови другари су за мале ђаке приредили свечани програм. Уз директора, ученике су поздравили Невена Додић, заменица председника Скупштине Градске општине Стари град и Бранислав Зец, члан већа. Општина је традиционално обезбедила поклоне и обрадовала прваке ранчевима пуним опреме за почетак школске године. Најслађим и најмлађим ученицима смо пожелели срећан почетак и успешно учење уз игру и дружење.

Скуп на којем је представљен пројекат „Границе опипљивости“

01.10.2022.

Скуп је организовала Основна школа „Драган Ковачевић“ 1. октобра 2022. године у прелепом амбијенту Етно села Коштунићи. Састанку су присуствовали: управник Креативног центра МИНА из Чачка, директори школа из Београда, Чачка и околине, као и чланови наше школе. Чланови пројектног тима су представили пројекат и активности које су до сада спроведене. Током ове школске године наша школа је постала партнер у Еразмус+ КА2 пројекту „Границе опипљивости“ (Еразмус+ КА2 пројекат, финансиран од стране Европске комисије). Координатор пројекта је Центар „Ирис“ из Љубљане Циљ пројекта је адаптација сликовног материјала за слепе, као и израда приручника за адаптацију сликовног материјала. Трајање пројекта је три године. Поред наше школе, партнери на овом пројекту су школа „Вељко Рамадановић” из Земуна, школа „Дмитар Влахов” из Северне Македоније и Специјална школа за слабовиде из Румуније. Након презентације, присутни су показали велико интересовање и чланови пројектног тима су са присутнима разговарали о инклузивном приступу у образовању слепих и слабовидих ученика.

POD BUDNIM OKOM MENTORA I DONATORA PERKINS SCHOOL FOR THE BLIND 🎓

Dok kabinet za procenu funkcionalnog vida čini prve korake. Prvi naši stručni koraci su pod budnim okom mentora i donatora Perkins school for the blind. U cilju da sve teče sa izuzetnim kvalitetom, znanjem i adekvatnom procenom 29.- 30.09.2022.godine, kabinet za procenu funkcionalnog vida su posetile Tatjana Petrović Sladetić, vd ravnateljica Malog doma iz Zagreba i Darija Udovičić, Perkins. Našem timu posete mentora puno znače jer i nakon uspešno savladane obuke treba puno znanja i umenja. Privilegija je učiti od ljudi koji nesebično prenose znanje. Od srca hvala Dariji i Tatjani.

ERAZMUS DANI#ErasmusDays 2022

14.10.2022.

U okviru proslave Erasmus + u Evropi, OŠ „Dragan Kovačević“ iz Beograda je organizovala događaj sa direktorima, stručnim saradnicima i roditeljima, na kome je upoznala prisutne o prilagođavanju slika za učenike bez ostataka vida. U okviru događaja prezentovan je projekat „Granice opiplјivosti“/ “Borders of Tangibile“ (Erasmus+ KA2 projekt, financed by the Europen Commission). Koordinator projekta je Centar „Iris“ iz Ljublјane. Pored naše škole partneri na ovom projektu su škola „Velјko Ramadanović“ iz Zemuna, iz Severne Makedonije škola „Dmitar Vlahov“ i iz Rumunije Specijalna škola za oštećene vidom. Nakon prezentacije prisutni su uradili po jednu sliku na fjuzeru aparatu i štampali kraći tekst na Brajevom štampaču.