Летопис за школску 2022/23

НОВИ ПОЧЕТАК ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

02.09.2022.

Наша школа је овог дана свечано примила ђаке прваке и мале предшколце. Мања група ученика храбро је ушла у школске клупе са учитељицама Маријом Пацек и Снежаном Вујић. Њихови другари су за мале ђаке приредили свечани програм. Уз директора, ученике су поздравили Невена Додић, заменица председника Скупштине Градске општине Стари град и Бранислав Зец, члан већа. Општина је традиционално обезбедила поклоне и обрадовала прваке ранчевима пуним опреме за почетак школске године. Најслађим и најмлађим ученицима смо пожелели срећан почетак и успешно учење уз игру и дружење.

POD BUDNIM OKOM MENTORA I DONATORA PERKINS SCHOOL FOR THE BLIND 🎓

29-30.09.2022.

Dok kabinet za procenu funkcionalnog vida čini prve korake. Prvi naši stručni koraci su pod budnim okom mentora i donatora Perkins school for the blind. U cilju da sve teče sa izuzetnim kvalitetom, znanjem i adekvatnom procenom 29.- 30.09.2022.godine, kabinet za procenu funkcionalnog vida su posetile Tatjana Petrović Sladetić, vd ravnateljica Malog doma iz Zagreba i Darija Udovičić, Perkins. Našem timu posete mentora puno znače jer i nakon uspešno savladane obuke treba puno znanja i umenja. Privilegija je učiti od ljudi koji nesebično prenose znanje. Od srca hvala Dariji i Tatjani.

Скуп на којем је представљен пројекат „Границе опипљивости“

01.10.2022.

Скуп је организовала Основна школа „Драган Ковачевић“ 1. октобра 2022. године у прелепом амбијенту Етно села Коштунићи. Састанку су присуствовали: управник Креативног центра МИНА из Чачка, директори школа из Београда, Чачка и околине, као и чланови наше школе. Чланови пројектног тима су представили пројекат и активности које су до сада спроведене. Током ове школске године наша школа је постала партнер у Еразмус+ КА2 пројекту „Границе опипљивости“ (Еразмус+ КА2 пројекат, финансиран од стране Европске комисије). Координатор пројекта је Центар „Ирис“ из Љубљане Циљ пројекта је адаптација сликовног материјала за слепе, као и израда приручника за адаптацију сликовног материјала. Трајање пројекта је три године. Поред наше школе, партнери на овом пројекту су школа „Вељко Рамадановић” из Земуна, школа „Дмитар Влахов” из Северне Македоније и Специјална школа за слабовиде из Румуније. Након презентације, присутни су показали велико интересовање и чланови пројектног тима су са присутнима разговарали о инклузивном приступу у образовању слепих и слабовидих ученика.

ERAZMUS DANI#ErasmusDays 2022

14.10.2022.

U okviru proslave Erasmus + u Evropi, OŠ „Dragan Kovačević“ iz Beograda je organizovala događaj sa direktorima, stručnim saradnicima i roditeljima, na kome je upoznala prisutne o prilagođavanju slika za učenike bez ostataka vida. U okviru događaja prezentovan je projekat „Granice opiplјivosti“/ “Borders of Tangibile“ (Erasmus+ KA2 projekt, financed by the Europen Commission). Koordinator projekta je Centar „Iris“ iz Ljublјane. Pored naše škole partneri na ovom projektu su škola „Velјko Ramadanović“ iz Zemuna, iz Severne Makedonije škola „Dmitar Vlahov“ i iz Rumunije Specijalna škola za oštećene vidom. Nakon prezentacije prisutni su uradili po jednu sliku na fjuzeru aparatu i štampali kraći tekst na Brajevom štampaču.

Амбијентална настава

21.11.2022.

Када начинимо корак више у организацији наставе, онда је то дан који се не заборавља. Једна идеја је начинила интегративну наставу у амбијенталном простору. Сви ученици и сви наставници су интегрисали наставне садржаје кроз тему СВЕТ ФИЛМА у амбијенту епохе – Лондон XIX век.

Искрено захваљујемо запосленима Сакрлет продукције: Јелени, Дамјану, Кристини, Вањи, Даши и Андријани на посебном труду. Нама је посебно изнађење јер је и наша бивша ученица Лена, учествовала у организацији.

Речи нашег колеге говоре у име свих нас:“Дивни људи из Сити медија парка, данас смо имали прилику да искусимо јединствен доживљај. На страну чињеница да смо се упознали са сложеним закулисним процесима онога што схватамо као четрдесетпетоминутну забаву и упознамо колосалан систем стварања једног света. Главни утисак је ваша гостопримљивост, посвећеност и добронамерност. Труд који сте уложили ме је искрено одушевио. Након свега, неумњиво ћу са далеко више пијетета и разумевања посматрати филм. С моје стране долази велика захвалност вама за сваки данашњи моменат, (Колега Павле Радојичић)

ХВАЛА ОД СРЦА

Посета Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској

07.12.2022.

Данас су чланови тима за процену функционалног вида посетили Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској. Упознали смо се са радом ове изузетно племените установе. Са директорком центра смо договорили даљу сарадњу. Задовољство је било обострано и корисно.

ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА АМБИЈЕНТАЛНОМ НАСТАВОМ

Ученици, родитељи и колектив ОШ „Драган Ковачевић“ обележили су Школску славу корелацијским часом: верске наставе, српског језика, историје, ликовне и музичке културе у Цркви Светог Марка, након вечерње службе. Наша школа, сада већ традиционално, на овај начин обележава Школску славу, уз поштовање верског и грађанског опредељења. Долазак је традиционално добровољан. Након првог обележавање за време Ковида, и пренете посебне енергије заједништва, на наредним обележавањима су се позиву, добровољно, одазвали и чланови колектива који су других верских опредељења као и они који су атеисти. Сам колектив, као и ученици и родитељи су показали жељу да се одржи традиција оваквог начина обележавања  Школске славе. И овим путем се захваљујемо члановима верске заједнице у Цркви Светог Марка, на подршци обележавања Школске Славе. Започели смо традицију уз помоћ оца Трајана а наставили уз оца Владу. Наша срца су испуњена посебним благословом у вери и љубави једних према другима. Настављамо даље стазом Светог Саве у  учењу, раду, залагању, љубави и заједништву јер смо и пред Богом и пред животом сви једнаки.

БУДИМО ЉУДИ – СРЕЋНА СЛАВА СВЕТИ САВА!