ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

ДОБРОДОШЛИЦА ПРВАЦИМА

У овој школској години уписано је једно одељење првог разреда. Свечани пријем првака одржан је 01. септембра 2020. године у 11 часова. Овом приликом је организован пригодни програм у част пријема нових ученика. Тим поводом школу су посетили прдставници општине Стари град у оквиру традиционалне акције „Ја сам првак Старог града“ и пожелела ученицима срећан полазак у школу. Ову генерацију првака прузима дефектолог- наставница разредне наставе, Ивона Богнер. Свечани пријем првака је организован испред платоа школе. Све ученике и родитеље поздравила је и директора школе Силвана Павловић.

МУЗЕЈ НА ЧАСУ

Народни музеј у оквиру пројекта Музеј за 10 организовао је 20.11.2020.године online образовни програм НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЧАСУ за школе и друге заинтересоване групе.Народни музеј на часу је бесплатни програм намењен школама, а у складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја. Програм у трајању од 20 минута прилагођен је трајању школског часа од 30 минута. Осмишљен за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува.

(извор http://www.narodnimuzej.rs/narodni-muzej-na-casu/) У понуди су биле две врсте активности: Музеј из школске клупе и Видео радионице. Музеј из школске клупе изводио се уз Power Point презентацију са репродукцијама и фотографијама уз усмена објашњења кустоса који ученике води кроз причу. Уз двосмерну комуникацију у реалном времену, у другом делу ученици могу да постављају додатна питања.

Ученици IV разреда ОШ „Драган Ковачевић“ учествовали су на предавању „Ко је био Вук Караџић“ преко платформе Zoom као део програмске активности „Музеј из школске клупе“.

Предавања је одржао лично кустос Музеј Вука и Доситеја, господин Миодраг Томић. Кроз петнаестоминутну презентацију и директно укључење, предавач је ученике провео кроз причу ко је био Вук Караџић, док су ученици посматрали одабране личне предмете Вука Караџића који се налазе у збирци Музеја Вука и Доситеја.

Ученици су били јако заинтересовани за старе предмете и архаичне речи попут феса, џепног сата на китњастом постољу, прибора за писање, наочара… Посебно су биле атрактивне дрвене алаткице које је Вук издељао својим рукама да би помогао Копитару да правилно преведе на немачки и латински језик српске називе за оруђе и оружје.

Овај виртуелни обилазак и предавање кустоса Музеја употпунио је наставну јединицу о Вуку Караџићу из српског језика која је по редовном наставном плану и програму била део месечног плана за новембар.

ПОДЕЛА НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА

Пакетиће је за децу обезбедило удружење ДАЈ МИ РУКУ. Деци су подењени пакетићи у складу са мерама заштите здравља и овај тренутак је био препун дечје радости. 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА

Одлуком поводом тематског планирања, договорено је да се Школска слава – Свети Сава, обележи у оквиру вечерње литургије 26.01.2021. године у Цркви Свети Марко. Након вечерње литургије и сечења славског колача, наши ученици су одржали пригодан програм за све присутене. Корелацијским часом српског језика, музичке културе и историје је ове године обележена Школска слава.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ – КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

У организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење „ Књижевна олимпијада“.

Такмичење је одржано у Основној школи„ Драган Ковачевић“, 07.03.2021. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци седмог и осмог разреда.

ЈУБИЛЕЈ ЈЕДИНСТВЕНЕ ШКОЛЕ НА БАЛКАНУ

Дана 14.06.2021. је ОШ“Драган Ковачевић“ прославила 50 година постојања и рада свечаним откривањем бисте Ковачевић Драгану, партизанском куриру и синовцу Ковачевић Саве. Мали хероји су хероји у свим епохама, тако да школа за образовање ученика са сметњама у развоју са поносом носи име храброг дечака. Свечаном откривању је у име Министарства просвете, науке и технолошог развоја присустовала Анамарија Вичек-државна секретарка, у име Секретаријата за образовање и дечију заштиту Града Београда, Игор Раичевић-подсекретар и име ГО Стари град, Радослав Марјановић- председник општине. Свечано откривање су увеличали и руководилац Школске управе Београд Драган Филиповић, прва директорка школе проф.др Станика Ковачевић Дикић, председник Друштва дефектолога Србије, Синиша Ранковић, директори 15 београдских школа за образовање ученика са сметњама у развоју, директори школа Старого града, ученици, родитељи и запослени школе. Хвала свима на дивним речима за установу са много љубави и племенитости.

Обележавање јубилеја, 50 година рада школе, постављање бисте Драгану Ковачевићу, медијски пропраћено:

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/4421449/pola-veka-jedne-dobre-skole.html

https://www.politika.rs/sr/clanak/481291/Pola-veka-skolstva-po-meri-slabovidih-daka

ЗАВРШНА ПРИРЕДБА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

Дана 22.06.2021.године  су ученици 4 разреда, заједно са својим наставницима одржали приредбу испред улаза у школу. Поводом последњег дана школе одржана је мала приредба ученика четвртог разреда коју су припремиле учитељице четвртих разреда у сарадњи са наставником музичког.  Деца су извела прилкладан програм и подељене су им дипломице.

ПРОСЛАВА МАТУРЕ

У школском дворишту је 28.06.2021. године, организована свечана прослава ученика осмог разреда. Двориште је било окићено балонима  и изгледало као у бајци, док је ди џеј био задужен за музику. У дивној атмосвери смо испратили још једну генерацију наших осмака.

ЂАЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Наш ђак генерације је у школској 2020/2021.години је Миа Томић ученица 8/2 разреда. Ученица је за свој успех награђена пригодним поклонима од школе, ГО Стари град и Секретаријата за образовање и дечју заштиту – Града Београда књигом и таблет рачунаром. Посебно је било задовољство јер смо ове школске године имали доделу две диплома „Вук Караџић“ за крај школовања ученицима 8/2 разреда: Миа Томић и Никола Мијатовић.