ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

ДОБРОДОШЛИЦА ПРВАЦИМА 01.09.2021.

У овој школској години уписано је једно одељење првог разреда. Свечани
пријем првака одржан је 01. септембра 2021. године у 11 часова. Овом приликом је
организован пригодни програм у част пријема нових ученика. Тим поводом школу су
посетили прдставници општине Стари град у оквиру традиционалне акције ,,Ја сам
првак Старог града” и пожелела ученицима срећан полазак у школу. Ову генерацију
првака прузима дефектолог- наставница разредне наставе, Ивона Богнер. Свечани
пријем првака је организован испред платоа школе. Све ученике и родитеље
поздравила је и директорка школе Силвана Павловић.

У Италији, септембар 2021

Доминика, Фрида и Петар

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА НА ГОЧУ 16-22 септембатр2021

Предшколци са новим сетом едукативних играчака 14.09.2021.

СПОРТСКЕ ИГРЕ 26.09.2021

у

ПОСЕТА БОТАНИЧКОЈ БАШТИ 04.октобар.2021.

Ученици 5., 6. и седмог разреда у посети Ботаничкој башти „Јевремовац“

ПРИМОШТЕН 15.октобар.2021.

„Дане европске баштине“ у Народном музеју 18.10.2021.

У оквиру обележавања Дана европске баштине, ученици нижих разреда наше школе
присуствовали су тематским радионицама у Народном музеју.
Учествовали смо на двема радионицама: „ Које је боје срећа?“ и „Коцка, коцка, коцкица“.


Корелацијски час биологија- монтесори 22.10.2021.

Корелацијски час 22.10.2021. биологија- монтесори у петом разреду. Правили смо модел плућа.

18.11.2021. Донација за Брајеву писаћу машину

18.11.2021. Донација Црвеног крста и Артист удружења за брајеву писаћу машину. Прилог на ТВ Прва у емисији „150 минута”.
Ученик наше школе, може да учи да чита и пише уз помоћ Брајеве шестотачке. Захваљујући изузетној сарадњи наше школе са организацијом Црвеног крста Стари град, успоставили смо контакт са донатором, непрофитном организацијом Artist Anonzmous и обезбедили Parkins Брајеву писаћу машину.

6/1 у улози истраживача на часу биологије 25.11.2021.

Пројекат „Избори се за позитивну промену – ти се питаш“

Четвртак 02.12.2021. Пројекат „Избори се за позитивну промену – ти се питаш“, је организовао УСАИД и ГО Стари град. Ученички парламент је гласао за свој предлог шта уредити у школи.

Посета Дино парку на Калемегдану

27.12.2021. Ученици другог и четрвтог разреда обележили су крај полугодишта посетом Дино парку на Калемегдану. 

Дечија маскота аниматор у нашој школи

29.12.2021. Дечија маскота аниматор Бојан Мијатовић и Љуба Маринковић у нашој школи. Деца су имала доживљај да је стварно стигао Деда Мраз.

Пакетићи и прослава Нове године

30.12.2021.

Прослава школске славе у Цркви Светог Марка

Наша школа већ традиционално обележава Школску славу у оквиру Вечерњег бдења посвећеног светитељу Свети Сава у Цркви Свети Марко. Молитву за освешћење славског колача одржао је наш отац Трајан. Хвала свима који су у оквиру вечерњег бдења увеличали обележавање Школске славе, сечењем славског колача. Заједно и у молитвама и у светосавском духу смо захвалили за свако добро и пожелели да заједно истрајемо у племенитости и раду. СРЕЋНА СЛАВА

МЕЂУНАРОДНА СТРУЧНО НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА – ЗЛАТИБОР 17-20.02.2022. године

Дефектолози наше школе на Данима дефектолога Србије 2022, одржаним у периоду од 17-20.02.2022. године. Чланови тима школе: Тијана Ђулинац, Драгана Ранчић, Љиљана Голубовић и Бранкица Митрић су представили истраживање са темом „Приступ ученика са сметњама у развоју у редовним школама и њихова социјална инклузија из угла родитеља“. Модератор на конференцији је био колега Урош Шотаревић. Тим је поред едукације нашао времена за састанке са колегама из региона. Пуно дивних тренутака и нових идеја за даљи рад.

КЊИГОМ ДО САЗНАЊА

Дана, 21.02.2022.године  нашу школу је посетио проф.др Љубиша Стоимировић. Повод посете су књиге као дар за нашу библотеку. Даривање књига школским библотекама је у оквиру племените мисије „Књигом до сазнања“. Захваљујући овој акцији наша библотека биће богатија за нове књиге. Донацију од 20 књига је примила Силвана Павловић, директорка школе и Марија Пацек, библотекар. Обзиром, да је господин Стоимировић, народни посланик, ово је била прилика да попричамо о новим активностима поводом образовања ученика са сметњама у развоју и инвалидитету. И овом приликом захваљујемо на донацији књига које су увек извор знања.

Projekat „Granice opipljivog“

Erazmus + KA2 projekat (ref. br. 2021-1-SI01-KA220-SCH-000027873)

Planirano trajanje projekta „Granice opipljivog“ je 3 godine, a finansiran je od strane Evropske komisije. Realizacija projekta je zvanično počela 1.11.2021.godine.

Rezultati projekta su:

  1. Priručnik – smernice i preporuke za prilagođavanje ilustrovanog didaktičkog materijala za slepe i slabovide.
  2. Slobodno dostupna zbirka prilagođenog ilustrovanog materijala namenjena za ostvarivanje ciljeva učenja i standarda znanja za slepe i slabovide.
  3. Uputstvo i video prezentacija za korišćenje prilagođenih ilustrovanih didaktičkih materijala za nastavnike slepih i slabovidih učenika.

Korisnici projekta su: nastavnici iz redovnih škola, učitelji-defektolozi vizuelno oštećene dece, druge relevantne zainteresovane strane.

Projekjat „Granice opipljivog“ sprovodi Konzorcijum 5 partnerskih organizacija:

  • Centar IRIS, Centar za edukaciju, rehabilitaciju, inkluziju i savetovanje za slepe i slabovide, Slovenija – Koordinator
  • Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, Srbija
  • Osnovna škola „Dragan Kovačević, Srbija
  • Specijalna srednja škola za učenike sa oštećenim vidom, Rumunija
  • Državna osnovna i srednja škola za obrazovanje i rehabilitaciju „Dimitar Vlahov“, Severna Makedonija

22. март Дани дефектолога на Затибору

Учионице окречене и паркети исхобловани – април2022

15. april 2022. OD PROJEKTA DO KABINETA ZA FUNKCIONALNU PROCENU VIDA

U okviru obuke, defektologa OŠ „Dragan Kovačević“ za novi vid pružanja dodatne podrške – funkcionalne procene vida, dva dana je u našoj školi u poseti mentor za obučene defektologe. Mentor Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica „Malog Doma“ iz Zagreba je u poseti povodom praćenja razvoja kompentencija defektologa za kvaltetnom procenom vida u cilju svakdnevnog funkcionisanja dece i osoba sa vizelnim problemima. Realizacija je pod pokroviteljstvom Perkins centra kao i opremanje testovima za funkcionalnu procenu vida. Svi zajedno u timu za osmeh na licu svih korisnika. Privilegija je i zadovoljstvo učiti od najboljih u regionu.

STUDIJSKA POSETA KANTONU SARAJEVO – 25.-27.04.2022.

Kolektiv OŠ „Dragan Kovačević“ je svoje stručne kompentencije unapredio studijskom posetom Centrima i Zavodu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Kantona Sarajevo. Škola se odazvala pozivu prof. dr Hadžić Selmira, predsednika Udruženja defektologa, edukatora – rehabilitatora „STOL“ i zahvaljujući organizacionim partnerima: Kuduzović Azuru, direktoru Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu kao i Biščević Ingi, direktorki Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, defektolozi/ nastavnici i vaspitači naše škole su od 25. do 27.aprila 2022.godine došli u studijsku posetu.Kroz tematske posete i primere iz prakse defektolozi, nastavnici i vaspitači OŠ „Dragan Kovačević“ su se upoznali sa najboljim inovativnim metodama i savremenim pristupom rada iz oblasti obrazovanja učenika sa smetnjama u razvoju. Studijska poseta: Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ i Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ je bila prilika razmene iskustva i uspostavljanje kontakta kao temelja buduće stručne saradnje. Svim direktorima ustanova koje smo posetili kao i kolektivima i ovom prilikom zahvaljujemo na angažovanju i srdačnom prijemu. Takođe ih sve uskoro očekujemo u Beogradu.

Дан школе – 14.06.2022.

Наша установа је 14.06.2022. обележила 52 године постојања и рада.

Свечана церемонија отварања уприличена je у просторијама ОШ ”Драган Ковачевић” отварањем првог кабинете за процену фунционалног вида и Првим Међународним симпозијумом, који је акредитован од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије, под називом ”Процена вида и визуелно функционисање”.

Тим поводом посебну част су нам указале високе завнице. Свечано отварање кабинета су увеличали госпођа Тамара Вучић, супруга председника Републике и господин Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

На свечаном отварању међунардног симпозијума: „Процена вида и визуелно функционисање“ присутним учесницима и звницима се обратила супруга председника Републике. Тамара Вучић која је истакла:

„Никад не смемо заборавити да се, како каже наш нобеловац Иво Андрић у деци обнавља и чисти река човечанства. Зато сматрам значајном сваку тему  која под светла рефлектора ставља децу и њихов развој. И да се са дужном скромношћу надовежем на нобеловца који концизним исказом уме рећи велике истине, морамо у сваком тренутку радити на добробити наше деце како би наша река, понекад и загађена приливом дневне негативности и људске небриге, ипак дошла до свог одредишта које представља мир и добро за сваког појединца људске заједнице. Сваки корак који учинимо на овом путу може нам се учинити мали и неважан, али на крај пута не стижу они који праве велике кораке, него они који имају довољно снаге, одлучности и упорности да на свом путу не одустану упркос умору и препрекама.“

Образовање ученика са оштећењем вида захтева интердисциплинарни приступ који пружа могућност интеграције знања из различитих области.  Након 52 године образовања ученика са оштећењем вида као и дугогодишњег  пружања додатне подршке деци и ученицаима са оштећењем вида, установа је уочила потребу за развојем ресурсних потенцијала у области процене функционалног вида.

На основу израђеног пројекта између школе и  ”Perkins  school for the blind International”, дефеколози- тифлопедагози, ОШ „Драган Ковачевић“ су завршили обуку за процену функционалног вида. Обука се састоји из основног и напредног нивоа у трајању од две године а спроводи је Едукацијски центар „Мали дом“ из Загреба. Такође на основу пројекта школе и ”Perkins  school for the blind International ” школа добија стандардизоване тестове и опрему потребну за адекватну процену функционалног вида.

Уз подршку Министрства просвете, науке и технолошког развоја као и Општине Стари град 2022.године, формира се кабинет за процену функционалног вида, чији је основни циљ инклузивни приступ и пружање додатне подршке  деци, ученицима и одраслима на нивоу Србије. Овај вид подршке укључује: саветодавни рад са родитељима и препоруке за прилагођавње простора, материјала и употребу оптичких помагала.

Дан школе смо посветили да  упознамо све школе са новим видом и могућностима пружања додатне подршке ОШ „ Драган Ковачевић“. Симпозијум је одржан уз подршку Општине Стари град и под покровитељством „Perkins  school for the blind International ”.

Суорганизатори овог скупа су Завод за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије и Универзитет у Београду – Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију