ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ

АКТИВНОСТИ ШКОЛЕ

Добродошлица првацима

У овој школској години уписано је два одељење првог разреда. Свечани пријем првака одржан је 02. септембра 2019. године у 11 часова. Овом приликом је организован пригодни програм у част пријема нових ученика. Тим поводом школу су посетили прдставници општине Стари град у оквиру традиционалне акције „Ја сам првак Старог града“ и пожелела ученицима срећан полазак у школу. Ову генерацију првака прузимају дефектолози- наставница разредне наставе, Јелена Тадић и Светлана Секулић Спарић. Све ученике и родитеље поздравила је и директора школе Силвана Павловић.

Посета библиотеци „ Чика Јова Змај“

У оквиру манифестације ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕУ ученици наше школе са библиотекаром Маријом Пацек и наставницом Ивоном Богнер посетили су 17.09.2019. године дечију библиотеку „ Чика Јова Змај“. У библиотеци су се дружили са другарима из Основне школе „Дринка Павловић”. Наши ђаци заједно са Виолетом и Сандром библиотекарима библиотеке „Змај“ учествовали су у радионици „Испеци па реци“. Кроз разговор, читање, игру и филм учесници радионице проширили су и стекли нова знања о народној књижевности. Читали смо народне приче, решавали загонетке, анализирали пословице, гледали филм базиран на народној шаљивој причи, разгибавали језик брзалицама, а изнад свега – добро се забавили.
Након радионице другари су разговарали са новинарком Јулијаном Симић Теншић чији чланак је објављен у „Политици“.

НЕДЕЉА ШКОЛСКОГ СПОРТА

Недеља школског спорта, 19.09.2019., пешачка тура 6. и 8, разреда и њихових наставника до Галерије природњачког музеја и посета изложбе „Пут на Месец“.

УЧЕНИЦИ У УЛОЗИ РОБЕРТА ХУКА

26.09.2019. су ученици 6/1i 6/2 били у улози Роберта Хука. Правили су препарате и посматрали биљне ћелије покорице црног лука под микроскопом.

Посета библиотеци „ Чика Јова Змај“ поводом дечје недеље

Поводом дечје недеље група ученика наше школе са библиотекаром Маријом Пацек  09.10. 2019. год. посетила је дечје одељење библиотеке „Чика Јова Змај“. Дечја недеља била је повод да гост библиотеке буде Елизабета Георгиев, писац и библиотекарка из Народне библиотеке „Детко Петровˮ у Димитровграду. Елизабета Георгиев пише на српском и бугарском, како за децу тако и за одрасле. Осим тога, како сама каже, она воли цвеће и животиње, а најсрећнија је када је у друштву деце.
Поред ученика наше школе овом дружењу су присуствовали и другари из других београдских основних школа. Деца су била  у прилици да чују песме из књига „Три лица и птица“, „Ћошак иза ћошка“, „На рингишпилу имена“, али и да разговарају о књигама, писању, рецитовању. Ученица наше школе Тара Самац је говорила своје стихове „Изгубљено – нађено“ и  „Нечујна љубав“, и одушевила све присутне у сали а посебно саму песникињу Елизабету.

ДОНАЦИЈА „ ПАРКИН СЕРВИСА“

Присустовали смо додели наставних средстава школама у оквиру акције „Ђачко паркинг место“, 14.10. 2019. године, у свечаној сало ОШ „ Иван Горан Ковачевић“ уручене су донације у виду наставних средстава основцима 25 школа у зонираном подручју Београда, од прихода прикупљеног кроз акцију „Ђачко паркинг место“. Наша школа је добила Разглас (миксета, звучници са сталком, микрофон са сталком) а директор ЈКП „Паркинг сервис“ је најавио наставак акције.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЗЕЛЕНЕ КУЛТУРЕ

Десети Међународни фестивал зелене културе 16.10.2019., под називом „Промени игру, будућност је на Земљи“. Обишли смо изложбени програм и пројекцију филма „2040“.

ПРАКТИЧНА БИОЛОГИЈА

Ученици 5. разреда су на часу биологије 17.10.2019. правили модел плућа и учили о дисању.

РЕЦИКЛАЖА ЕКОХАБ РАДИОНИЦЕ

Ученици млађих разреда 23.10.2019.године, .у оквиру „Ecohub“ радионица, учили о екологији и рециклажи. Ученицима млађих разреда су након радионица начинили занимљиву изложбу радова од рециклаже.

„ДИПОС“ ПОКЛОНИО РАЧУНАРЕ НАШОЈ ШКОЛИ

Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о.Београд у понедељак 02.11.2019. године поклонило рачунаре и другу рачунарску опрему нашој школи. Тако је у информатичком кабинету стара опрема замењена новијом и модернијом

Dipos realizovao još jednu humanitarnu akciju

ИСТРАЖИВАЧИ БУДУЋНОСТИ

Чланови Вршњачког тима, 7/1 и 7/2 су 15.11.2018. године учестовали на пројекцији филма “Истраживачи будућности” у оквиру Деветог Међународног фестивала зелене културе „Green fest“ 

ЂАЦИ У УЛОЗИ НАУЧНИКА

На угледном часу биологије, 18.новембра 2019.године,  ученици 6. разреда, су изоловали биљне пигменте из листа спанаћа, и доказали где биљке чувају резервне хранљиве супстанце настале у процесу фотосинтезе

ТИ МОЖЕШ

Поводом Дана инвалида у уторак, 3. децембар 2019. године, одржана је традицонална манифестација „Ти можеш“ под покровитељством Града Београд – Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Свечаност је одржана у Позоришту „Душко Радовић“.  Наша школа је учестовала са драмским игроказом „Кад књига оживи“ и са продајном изложбом радова наших ученика. Учесници програма су били ученици школа за образовање ученика са сметњма у развоју, а публику су чинили другари из типичних школа. На овај начин смо се заједно дружили.

ЈАВНИ ЧАС МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

20. децембра 2019. године у 17 часова, одржан је Јавни час у свечаној салисали наше школе. Представили су се одсеци: флауте, клавира, гитаре и соло певања. Ученици су се представили публици, углавном састављеној од родитеља и наставника. Наступ је био успешан, а извођачи су показали солидан ниво у музицирању и то да су били вредни у првим месецима школске 2019/2020. године.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НОВЕ ГОДИНЕ

НАЈБОЉА ЖУРКА НА БАЛКАНУ – Директори седам београдских школа организовали су 21.12.2019.године посебно вече за своје колективе. Сви зајдно: Прва економска школа, Економска „Нада Димић“, Прва гимназија, Спортска гимназија, ЕТШ „Стари град“, ОМС „Невена Поповић“ и ОШ“ Драган Ковачевић“ поделили су тренутке дружења. Вече  је било посебно  због количине позитивне енергије посебних љиди из просвете који долазе из седам школа. ЈЕДИНСТВЕН ДОГАЂАЈ који само потврђује да је најважније БИТИ ЧОВЕК и онда је све лако и могуће. Тим директора овог јединственог догађаја посебно захваљује свим гостима који су увеличали ову свечаност као и нашој Тањи. На основу искуства након овог дружења за следеће ОБЕЋАВАМО позив свима да се придруже и да начинимо подухват у просвети.

ЗВОНЧИЋИ ЗВОНЧИЋИ

Додела пакетића 25.12.2019.

НОВОГОДИШЊА ЕКОХАБ РАДИОНИЦА

Ученици млађих разреда су имали последњу еколошку радионицу са Екохабом у првом полугодишту.
За крај су окитили јелку са продуктима свих предходних радионица и на занимљив начин обновили шта су то до сад учили.

СЛАТКА НОВА ГОДИНА

Ученици су са својим наставницима Марином Ђорђевић и Ивоном Богнер, искористили празничну атмосферу и на корелацисјким часовима ликовне културе и реедукације психомоторике правили су кућицу од слаткиша и слатке снежне кугле.

ПРОБА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ НА КОЛАРЦУ

Ученици наше школе 26.12.2019. на проби – Новогодишњи концерт Београдског филхармонијског оркестра на Коларцу.

ДОНАТОРСКИ КОНЦЕРТ

У оквиру Амбасаде Канаде је организован хор од дипломата и њене екселенције амбасадорке Канаде -The Internacional Belgrade Singers (IBS). На оснвоу спроведеног донаторског концерта нашој школи су наменски обезбеђена средства за куповину новогодишњих пакетића за ученике у вредности 90.000,00 динара. Хор је на основу коришћења постора за своје вежбе спровео донаторски концерта у Амбасди Канде. Пакетиће су ученицима  27.12.2019. године, поделили представници хора а радост ученика је била огромна. Овом прилико је на диван начин промовисана наша школа.

ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА

Firefly продукција је у сарадњи са својим партнерима Swisslion Takovo i  Koton Textile Limited организовала хуманитарну доделу пакетића 27.12.2019.године за све ученике наше школе. Поред незаобилазног Деда Мраза, у дељењу пакетића и дружења са децом учествовали су и глумци серија „Тајкун“ и „Клан“: Тихана Лазовић, Иван Зарић, Владимир Ковачевић, Милош Петровић Тројпец и Невен Бујић.

БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА

Одлуком поводом тематског планирања, договорено је да се Школска слава – Свети Сава, обележи у оквиру вечерње литургије 26.01.2020. године у Цркви Свети Марко. Након вечерње литургије и сечења славског колача, наши ученици су одржали пригодан програм за све присутене. Корелацијским часом српског језика, музичке културе и историје је ове године обележена Школска слава.

ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА У БЕОГРАДУ 2020

Стручно-научна конференција са међународним учешћем „Дани дефектолога 2020“, одржана је од 20. – 23. Фебруара 2020. године у конгресном центру хотела „Мона Плаза“ у Београду. Конференцији присуствују дефектолози: Андријана Каран, Бранкица Митрић, Драгана Ранчић, Јелена Тадић, Кристина Конатар, Марија Мудрић, Марина Милосављевић, Светлана Секулић Спарић, Тијана Ђулинац и Снежана Вујић. Колегиница Снежана Вујић је била модератор на конференцији.

Победници општинског такмичења солиста „Златна сирена“

Одржано општинско такмичење „Златна сирена“, 27. Фебруара 2020.године, такмичиле су се музичке секције основних школа Старог града.

За све жанрове постоје четири узрасне категорије (I категорија – ученици првих и других разреда, II категорија – ученици од трећих и четвртих разреда, III категорија – ученици од петих и шестих разреда, IV категорија – ученици седмих и осмих разреда).

Манифестацију „Златна сирена“ традиционално организују Пријатељи деце Старог града.

Наше ученице победнице у соло певању у жанру: изворна народна песма – домаћа и страна, у изузетно јакој конкуренције са редовним школама на градском такмичењу „ Златана сирена“ . Успех наших ученика на Општинском такмичење солиста „Златна сирена“: Прво место: Нина Јоцић, Фрида Јаношевић и Миа Томић. Друго место: Данило Панић и Јована Јонтић. Велике честитке за ученице као и за наставницу музичког Јелену Живановић.

У СУСРЕТ ДАНУ ЖЕНА

Десанка Таталовић и Ивона Богнер одржале су угледни час у петак 6.3.2020. Заједно са ученицима IV1 и њиховим личним пратиоцима, ученици су направили лепе букете којима су обрадовали своје маме.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ – КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

У организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење „ Књижевна олимпијада“.

Такмичење је одржано у Основној школи„ Драган Ковачевић“, 07.03.2020. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци седмог и  осмог разреда. Укупно се такмичило 16 ученика седмог разреда и 16 ученика осмог разреда.

ЗАМЕНА УЛОГА

Ученици  IV1 заменили су на часу природе и друштва улогу са својом наставницом. За ту прилику припремили су предавање на тему ″Вулкани″. После изузетно занимљивих излагања и презентација, ученици су имали прилике и да активирају вулкан који су направили уз помоћ наставнице.

Препоруке о превентивним активностима у функцији превенције ширења евентуалне инфекције

Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило је
10.03.2020. обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији, а циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Такмичење у познавању опште и националне историје

У организацији Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење у познавању опште и националне историје. Такмичење је одржано у нашој школи, 15.03.2020. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци од петог до  осмог разреда. Укупно се такмичило 54 ученика.

ОБУСТАВА НАСТАВЕ У ШКОЛИ

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу вечерас 15.03.2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка 16.03.2020. године.

17.МАРТ 2020. ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ОБРАЗОВНО- ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕЊЕМ НА ДАЉИНУ

Влада Републике Србије је одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситауције у земљи, привремено обуставити наставу у школама на територији Србије од 16.03.2020. Реализација наставе је организована учењем на даљину кроз различите облике и активности. Влада Републике Србије одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситауције у земљи, привремено обуставити наставу у школама на територији Србије од 16.03.2020. Реализација наставе биће организована учењем на даљину кроз различите облике и активности о којима ћете на недељном нивоу бити обавештавни од ваших одељењских стрешина. ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ОБРАЗОВНО- ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕЊЕМ НА ДАЉИНУ ЈЕ 17.МАРТ 2020.

Едукативни садржаји за учење на даљину емитовани су на трећем каналу РТС-а, од 8.00 часова, шест дана у недељи.

Од првог до седмог разреда, образовни садржај емитован је у блоковима по два часа дневно а за ученике осмог разреда по три часа дневно.

Уз овај сдржај ученицима којима је потребна додатне подршка омогућено је од стране наставника слање посебних материјале за учење. Ученици који користе дигиталне уџбенике су могли да користе плтформу е-учионица (www.eucionica.rs).

Промена календара образовно васпитног рада

Пролећни распуст је планиран у периоду од 13. до 20. априла 2020. године.
Планирана промена календара огледа се у следећем:

  • Од 13. до 16. априла 2020. (понедељак-четвртак) – настава на даљину према најављеном распореду часова.
  • Од 17. до 20. априла 2020. (петак-понедељак) пригодни едукативни садржаји у вези са празником и садржаји који су у функцији квалитетног коришћења слободног времена.
  • Од 21. априла 2020. (уторак) – наставак похађања наставе на даљину.

Обележили смо Светски дан здравља

Широм света обележава се 7.априла, Светски дан здравља. Наши ученици су у склопу наставе биологије, урадили и послали дивне радове.

Месец метеорологије 4/1

Ученици четвртог разреда су април посветили метеорологији. Како би им време у изолацији прошло што брже и забавније, радили су презентације, правили ветрењаче, изводили експерименте и израдили месечну временску прогнозу.

Маске

Ученици IV/1 још једном су показали своју креативност на часовима ликовне културе и направили маске различитих облика и боја.

ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ

Под паролом-од старог до новог, ученици IV1 су у оквиру часова ликовне културе радили на свом луткарском позоришту. Погледајте њихове радове и замислите какве би то представе могле да буду: Пепа Прасе, Вирвирци, Зимска чаролија, Морски свет…

МИКРОБИЉЕ

Ученици IV1 одлучили су у оквиру месечног пројекта из природе и друштва да направе своју башту и баве се узгојем микробиља.

Гајили су пшеницу, чиу, лан, сунцокрет, сочиво.

ЂАЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Наш ђак генерације је у школској 2019/2020.години је Тара Самац ученица 8/2 разреда. Ученица је за свој успех награђена пригодним поклонима од школе, ГО Стари град и секретаријата за образовање и дечју заштиту – Града Београда књигом и таблет рачунаром.