ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ

РЕАЛИЗАЦИЈА ОБРАЗОВНО ВАСПИТНОГ РАДА

СТРУЧНА СПРЕМА ЗАПОСЛЕНИХ

Табеларни приказ ангажованости у непосредној наставина на крају шк. године

СТАТИСТИКА ПОСТИГНУТИХ РЕЗУЛТАТА УЧЕНИКА

Oву школску годину завршиo је 141 ученик 89 дечака и 52 девојчице. Укупно 7 деце похађало је припремни разред; ниже разреде 49 а више 85 ученик. И у овој школској години похваљени и награђени су сви одлични ученици и они који су остварили резултате на такмичењима (о чему говори посебан одељак). Укупно 29 ученика је завршио осми разред. 13 ученика по редовном и 16 ученика по индивидуалном образовном плану. Ученици осмих разреда који су радили по редовном програму, на полагању завршног испита постигло је следећи успех: просечан број бодова из матерњег језика 6.40, просечан број бодова из математике 5.46, просечан број бодова на комбинованом тесту 7.48.

Шест ученика првог разреда је описно оцењено (једна ученица првог разреда преведена у наредни разред- због непохађања наставе). Уз прилагођавање наставу је пратио 61 ученик: са одличним успехом завршило је 15 ученика, врло добрим 46, добрим 6, довољним 0, недовољним0. 67 децe је наставу пратило по индивидуалном образовном плану из појединих предмета: одличних 31, врло добрим 33, добрим 3, довољним 0, недовољним 0.

У овој школској години ученици су направили 22030 изостанак, од тога 21413 оправданих и 617 неоправдана и нерегулисана изостанка. Углавном су изостанци били проузроковани болешћу ученика, сем код једне ученице где је изостајање из неутврђених разлога. Примерно владање на крају школске године имало је 134деце, 10 ученикаа је са смањеном оценом из владаља . У циљу што свеобухватнијег информисања и са намером да се јасно представе резултати рада са ученицима и омогући квалитативна анализа дат је и табеларни ппиказ.

Успех ученика по одељењима на крају школске 2018/2019. године

Изостанци и владање на крају школске 2018/2019. године

Просечне оцене предмета на крају школске 2018/2019. године

Млађи разреди

Старији разреди

ЗАВРШНИ ИСПИТ И УПИС УЧЕНИКА ОСМИХ РАЗРЕДА

Припреме за полагање завршног испита ученика осмог разреда за упис у први разред средњих школа почеле су на време и успешно су приведене крају. Завршни испит из матерњег језика, математике као и комбиновани испит протекао је без проблема. Упис у средње школе текао је по утврђеном плану.

На нивоу наше школе припреме су текле у више смерова и од стране више извршилаца.

Стручне службе, социјални радник и психолог у сарадњи са одељенским старешинама и родитељима урадиле су део посла око професионалне оријентације и свих предуслова за полагање завршног испита и уписа у средње школе.

Секретар школе и одељенске старешине осмог разреда урадиле су све административне послове, почев од уноса података у матичну књигу ученика, издавања потребних докумената и сведочанстава, до уноса потребних података у централну базу података и до прикупљања повратних информација од ученика и њихових родитеља о свим питањима везаних за испит и упис у средњу школу.

Директор је тумачио и координирао све активности, нарочито око организације и спровођења самог испита у школи и бринуо се о правилности тока испита, као и око обавештења ученика и родитеља.

На самом завршном испиту није било нерегуларности, нико се није жалио на резултате испита.

За ученике осмих разреда је организована припремна настава из свих предмета из којих се полаже завршни испит. Сви часови припремне наставе су одржани према усвојеном распореду у периоду од фебруара до почетка јуна.

Ученици осмих разреда полагали су завршни испит у истом термину, као у свим основним школама у Републици Србији.

Према пристиглим подацима из школских управа, завршни испит  је спроведен према прописаној процедури и без неправилности.

Завршни испит одржан је 17.06 из матерњег језика, 19.06 из комбинованог и 20.06. из математике. Полагању су приступили сви ученици. Полагало се у 8 учионица (једна учионица са једним учеником, једна са 9 ученика, две са 2 ученика, једна са три ученика и три учионице са по 4 ученика ). За све ученике је обезбеђена подршка при полагању ЗИ у зависности од њихових потреба. Тринаест ученика је радило тест по редовном програму, тринаест по ИОП-у 2 и три ученика су радила поједине предмете по редовном а неке по ИОП-у 2. Што се тиче постигнутих ретзулата- По  редовном плану- српски језик 6,40  -математика 5,46 -комбиновани 7,48- По ИОП-у 2 – српски језик 9,02 -математика 10,17-комбиновани 10,42 поена.

Сви ученици су уписали средње школе у складу са својим жељама.

ТАКМИЧЕЊА

Као и сваке године наши ученици су се равноправно такмичили са ученицима из редовних школа. Упрскос својим развојним тешкоћама и сметњама у развоју наши ученици су показали запажене резултате.

Списак ученика који су постигли резултате на такмичењима свих нивоа:

АКТИВНОСТИ ШКОЛЕ

ПРИЈЕМ ПРВАКА

У школској 2018/ 2019. години уписано је једно одељење првог разреда. Свечани пријем првака одржан је 03. септембра 2018. године у 11 часова. Овом приликом је организован пригодни програм у част пријема нових ученика. Тим поводом школу су посетили прeдставници општине Стари град у оквиру традиционалне акције „Ја сам првак Старог града“ и пожелели ученицима срећан полазак у школу. Ову генерацију првака преузела је дефектолог- наставница разредне наставе, Снежана Вујић. Све ученике и родитеље поздравила је и директора школе Силвана Павловић.

ПРИЈЕМ ПРЕДШКОЛАЦА

ПОСТА МУЗЕЈУ ИЛУЗИЈА

Ученици млађих разреда су 23.09.2018.у пратњи наставника учествовали у манифестацији ,,Игре без граница“ које су одржане на базенима ,, Олимпа“

ПРЕДШКОЛЦИ НА АДАПТАЦИЈИ

ПРАВИЛИ СМО МОДЕЛЕ ПРАЖИВОТИЊА

Ученици 6. разреда су на часу биологије 12.10.2018. обнављали лекцију о праживотињама.

КРЕАТИВНИ ЧАС БИОЛОГИЈЕ

Ученици 5. разреда су 18.10.2018. на часу биологије, правили модел плућа.

КАМЕРНА МУЗИКА

У уторак 30. октобра 2018. у 11.50 часова у нашој школи, одржана је кратка презентација чија тема је била КАМЕРНА МУЗИКА. Наступио је трио из МШ”Марко Тајчевић”, а затим се наставило са разговором о томе шта је камерна музика, који је њен значај, о врстама камерних састава и свему осталом везаним за ову област. Наставница музичког Јелена Живановић, на чију иницијативу се ова сарадња остварила, била је веома задовољна и захвална на учешћу Музичке школе у пружању квалитетног музичког садржаја нашим ученицима. Оно што је на крају договорено је да ће ове две школе наставити овај вид сарадње на обострано задовољство. 


РЕЦИКЛАЖА

Ученици млађих разреда 01.11.2018.године, у оквиру „Ecohub“ радионица, учили о екологији и рециклажи. Ученицима млађих разреда су након радионица начинили занимљиву изложбу радова од рециклаже.

ПРАВИМО ИНСТРУМЕНТЕ ЗА СВИРАЊЕ

Ученици петог разреда су правили музичке инструменте., 01.11.2018.

НАРОДНА ТРАДИЦИЈА

Четвртаци. Народна традиција , радионица, правили су луткице.

ПОБЕДНЦИ МЕЂУДРАЖАВНОГ ПРВЕНСТВА У БАДМИНТОНУ

Наши ученици Дарија Опшић и Страхиња Миловановић су учестовали на међудржавном турниру у бадминтону, турнир је одржан од 07. – 08.11.2018. године у Черномељу у Словенији, у организацији ОШ „ Милка Шобар – Наташе“. Екипа наше школе је освојила друго место а Стархиња Миловановић је освојио треће место у појединачном пласману. Освојен је једна пехар и једна медаља.

ИЗАЗОВИ СОЦИЈАЛНЕ ИНКЛУЗИЈЕ

Скуп „Изазови социјалне инклузије“ је одржан 14.11.2018.године у Новом Саду. Тема којој сви припадамо, на директан или посредан начин, у којој сви учествујемо сваког дана, покушавајући личном креативношћу и инвентивношћу да је оплеменимо, унапредимо, учинимо богатијом и сврсисходнијом, достојном свог назива.
Тема је актуелна, потребна, значајнаПанелисти су нам познати, искусни и апсолутно спремни да се суоче са питањима аудиторијума.
Први панел „Бенефити и недостаци инклузије у образовном систему“ Маркићевић Мирослав – Седма Београдска гимназија,  Барич Матјаж, ОШ „Наташе Милке Шобар“, Чрномељ, Р.Словенија,   Плавшић Силвана – Заједница  школа  за  ученике  са  сметњама  у развоју и инвалидитетом Србије, Београд, Кнежевић Мирко – Друштво  тумача  и  преводилаца  за  знаковни  језик, Нови Сад, Ранковић Синиша, Друштво дефектолога Србије, Београд.
Други панел „Социјална инклузија од речи до дела“ Др Лукић Драган, Асоцијација за промовисање инклузије, Београд  Ковић Гордана, Републички Завод за социјалну заштиту, Београд, Кавалец Инес, Друштво дефектолога Кантона Сарајево  Марковић Милован, Средња занатска школа, Београд, ​Габоровић Александра – Адриа медиа група, Београд.
На овом скупу наша школа је добила посебно признање од Удружења „Витезови осмеха“.

ИСТРАЖИВАЧИ БУДУЋНОСТИ

Чланови Вршњачког тима, 7/1 и 7/2 су 15.11.2018. године на пројекцији филма “Истраживачи будућности” у оквиру Деветог Међународног фестивала зелене културе „Green fest“.

ФЕСТИВАЛ ЗЕЛЕНЕ КУЛТУРЕ

Дана, 16.11.2018. године су другаци и њихова наставница у боравку Тамара Ходалић у друштву четири петака и наставницом биологије, Снежаном Скендеријом Булић учествовали у радионици “Пластични океан” у оквиру Деветог Међународног фестивала зелене културе „Green fest“.

ЂАЧКО ПАРКИНГ МЕСТО

Присустовали смо додели наставних средстава школама у оквиру акције „Ђачко паркинг место“, 19. новембра 2018. године, у свечаној сало ОШ „Краљ Петар Први“ уручене су донације у виду наставних средстава основцима 25 школа у зонираном подручју Београда, од прихода прикупљеног кроз акцију „Ђачко паркинг место“. Наша школа је добила интерактивну таблу а директор ЈКП „Паркинг сервис“ је најавио наставак акције.
Том приликом, едукативном приредбом о безбедности деце у саобраћају започет је 12. циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“.

ТИ МОЖЕШ 2018

Поводом Дана инвалида у уторак, 4. децембар 2018. године, одржана је традицонална манифестација „Ти можеш“ под покровитељством Града Београд – Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Свечаност је одржана у Позоришту „Душко Радовић“.  Наша школа је учестовала са Мјузикл тачком „Безбрижни Зврк“ и са продајном изложбом радова наших ученика. Учесници програма су били ученици школа за образовање ученика са сметњма у развоју, а публику су чинили другари из типичних школа. На овај начин смо се заједно дружили.

МЕДИЦИНСКА СОБА

Наша школа је 18.12.2018. године, захваљујући пројекту Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом добитник Медицинске собе. Одлуком о организовању и реализацији пројеката Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, између осталих, дефинисао спровођење пројекта “Медицинске собе” који за циљ има припрему и навикавање породице и особе са аутизмом на различите ситуације у пружању медицинске помоћи и/или услуге, а на коју наведена лица нису навикнута; уз установљавање модела за приближавање медицинских ситуација из правог живота: прегледи код лекара, лабораторијске анализе, припрема за хируршке и стоматолошке интервенције, итд. са намером  да се кроз активности које се спроводе у медицинској соби код особе са аутизмом побољшавају социјалне/комуникационе вештине, смањују стрес и анксиозност, повећава успех и степен самосталности у реализацији медицинских интервенција; уз пет планираних медицинских соба у Републици Србији. Наша школа је једна од пет изабраних и на том племенитом гесту у име ученика наше школе посебно захваљујемо Весни и Сунчици Петровић.

Директорка је промовисала овај изузетан пројекат у емисији Ухвати дан. Гошћа Јутра директорка школе „Драган Ковачевић“ Силвана Плавшић.
О овом догађају су писале и Вечрње новости.

ЈАВНИ ЧАС ОДЕЉЕЊА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

20. децембра 2018. године у 17 часова, одржан је Јавни час у свечаној сали наше школе. Представили су се одсеци: флауте, клавира, гитаре и соло певања.
Ученици су се представили публици, углавном састављеној од родитеља и наставника. Наступ је био успешан, а извођачи су показали солидан ниво у музицирању и то да су били вредни у првим месецима школске 2018/2019. године.

ПОСЕБНА РАДОСТ – АКЦИЈА ЗА ПАКЕТИЋЕ

Главни покретач акције, Ћурчић Игор из ЈП „ Градско стамбено“,  је на свом налогу објавио: „ Погледајте каква је атмосфера данас била у Макси Алонсу на Дорћолу. Скупили смо гомилу слаткиша за децу из Основне школе „Драган Ковачевић“.
Били су ту још и Милица Дабовић, Митровић Филип, Александар Дунић, Зика и Јелена из Зане, Ева Рас, Жарко Степанов, Срна Ланго, Ђорђе Давид Николић, Маја Манојловић.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА

Одлуком поводом тематског планирања, договорено је да се Школска слава – Свети Сава, обележи у оквиру вечерње литургије 26.01.2019. године у Цркви Свети Марко. Након вечерње литургије и сечења славског колача, наши ученици су одржали пригодан програм за све присутене. Корелацијским часом српског језика, музичке културе и историје је ове године обележена Школска слава.

НАША ДИРЕКТОРКА ДОБИТНИЦА СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

Наша директорка на предлог Актива директора Старог града, Актива директора школа за образовање ученика са сметњама у развоју, Управног одбора Заједнице, Друштва дефектолога Србије, Друштва директора Србије, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитација и бројних невладиних удружења, као и Школског одбора наше школе, ДОБИТНИК ПРЕСТИЖНЕ НАГРАДЕ У ПРОСВЕТИ СВЕТИ САВА.

Школа је 27.01.2019.године, имала посебно задовољство да је директорка Силвана Плавшић (Павловић) на предлог Актива директора Старог града, Актива директора школа за образовање ученика са сметњама у развоју Града Београда, Управног одбора Заједнице, Друштва дефектолога Србије, Друштва директора Србије, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитација и бројних невладиних удружења, као и Школског одбора наше школе, ДОБИТНИК ПРЕСТИЖНЕ НАГРАДЕ У ПРОСВЕТИ СВЕТИ САВА ЗА 2018 ГОДИНУ за посвећеност у промоцији професионализма у образовању ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом.
https://www.kurir.rs/vesti/osi-informator/3198143/zena-velikog-srca-silvana-plavsic-dobitnica-svetosavske-nagrade-za-2018-godinu

СИНОНИМ ЗА ХУМАНИЗАМ

ПОСЕБНО ПОНОСНА НА КОЛЕКТИВ
ЧЕСТИТКА КОЛЕКТИВА: „И још једна жеља да на твом „светосавском путу“ истрајеш са својим Ковачевићима. Немој да мислиш да ова награда осликава твоју величину, то си била и без ње, али је она потврда за све оно што си нас учила. СВИ СМО МИ УЧИТЕЉИ, ЗНАЊЕ СЕ МНОЖИ ДЕЉЕЊЕМ“.

ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА 2019. НА ЗЛАТИБОРУ

Стручно-научну конференцију са међународним учешћем „Дани дефектолога 2019“, Златибор, коаутор рада, Тијана Ђулинац је презентацијом представила рад под насловом: „Језичко оцењивање појединих компонената дисфазичне синтаксе“. Поред колегинице Тијане на раду су још учестовале: Драгана Ранчић –дефектолог, Ивана Радић Гајевић – наставник српског језика и Александра Ђорђевић – васпитач.

Директорка школе је била учесник Јавне трибине Развојног центра Друштва дефектолога Србије, тема трибине је: Акциони план трансформације школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом у Републици Србији – Приказ чланова радне групе и искуства у окружењу.

МОНТЕСОРИ – ИНКЛУЗИВНИ ЧАС СРПСКОГ у ОШ „ Михаило Петровић Алас

Дефектолог и монтесори педагог, Тамара Ходалић, 01.03.2019. је начинала дивну причу са редовном школом ОШ „ Михаило Петровић Алас“. Група наших другака је заједно са одељењем редовне школе радило српски језик по Монтесори  методи.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ – КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

У организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење „ Књижевна олимпијада“.
Такмичење је одржано у Основној школи„ Драган Ковачевић“, 03.03.2019. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци седмог и  осмог разреда. Укупно се такмичило 16 ученика седмог разреда и 16 ученика осмог разреда

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

У нашој школи, 07. марта 2019.године је  одржано школско такмичење рецитатора. У такмичењу је учествовало тринаест ученика од првог до осмог разреда. Стручни жири у саставу Оливере Абадић,Тијане Ђулинац и Марије Пацек, имао је тежак посао проглашења најбољих јер су сва деца показала велики труд и залагање. Сви ученици добили су похвалнице за активно учествовање у такмичењу рецитатира. Стручни жири ипак је морао да донесе заиста тешку одлуку и изабере два ученика која ће нас представљати на Општинском такмичењу. То су Душан Стојковић, ученик трећег разреда са својом песмом „Школа“ и Данило Вук Панић, ученик петог разреда са својом ауторском песмом „Драгој Мами“.

КАДА КРЕНЕШ НЕМОЈ СТАТИ ТРЕБА ДРАГОЈ ЖЕНИ ПОКЛОН ДАТИ

Наши ученици од предшколског одељења до  четвртог разреда су уручили поклоне изабраним дамама на другачији начин. Деца су савладалa препреке кроз спортске активности, да би драгим особама женског рода уручили поклне. Ову дивну манифестацију смо организовали захваљујући удружењу „Старт за децу“ и госпођи Грдинић Александри.

ПОБЕДНИЦИ ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА У ПОЗНАВАЊУ ОПШТЕ И НАЦИОНАЛНЕ ИСТОРИЈЕ

У организацији Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење у познавању опште и националне историје. Такмичење је одржано у нашој школи, 09.03.2019. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци од петог до  осмог разреда. Укупно се такмичило 78  ученика.

Успех ученика наше школе:
Момчило Мишић 8. разред, 1. место (39 бода)
Миа Томић 5. разред, 1. место (36 бода)

НАША УЧЕНИЦА ПОБЕДНИЦА У ПОЗНАВЊУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

У организацији Друштва за српски језик под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Такмичење је одржано у Основној школи „Дринка Павловић“, 17.03.2019. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Наша ученица Миа Томић је убедљиви победник у оваквој конкуренцији.

МОНТЕСОРИ ИНКЛУЗИВНИ ЧАС у ОШ “Скадарлија“

Одржан је још један час у ОШ “Скадарлија“. Монтесори педагог и дефектолог Тамара Ходалић заједно са монтесори васпитачем Милицом Калиновић и ученицима другог разреда, су повели вршњаке у Земљу врсте речи. Упознали су их са принцезом Именицом, њеним слугама Придевом и Бројем, њеном Заменицом, црвеним сунцем те земље- Глаголом, месецом Прилогом. Учили су заједно како могу да Лове предикат. На растанку наши ученици су предали мали знак пажње своји вршњацима, израђен монтесори материјал за самосталан рад ученика. Домаћини су били ученици II-1 ОШ “Скадарлија“.

ПОСЕТА БИБЛИОТЕЦИ ЗМАЈ

У среду 20.03.2019. године ученици наше школе са наставницом српског језика Иваном Радић Гајевић и библиотекарком Маријом Пацек посетили су дечију библиотеку Змај. Заједно са списатељицом Весном Видојевић Гајовић обележили су  Међународни дан среће. Весна Видојевић Гајовић представила је свој роман „Зелени папагај”. На крају дружења чекало се на ред за аутограм писца.

ПРВАЦИ РЕГИОНАЛНОГ ТАКМИЧЕЊА – СТОНИ ТЕНИС

Регионално такмичење у стоном тенису одражано је 21.03.2019. године у Спортском центру „Бањица“ у организацији СПОРТХУС –а, под покровитељством Градског секретаријата за спорт и омладину. Наши ученици су у екипном пласману заузели прво место и у категорији девојчица и у категорији дечака.

Екипа девојчица – прво место Екипа дечака – прво место
Дарија Опшић 7/2
Анастасија Радовановић 6/1
Милица Лукић 7/1
Страхиња Миловановић 7/2
Никола Ранковић 7/2
Опшић Драшко 8/3

ЗАГРЉАЈ КАО УТОЧИШТЕ

„Просветни преглед“ број 2794 (8) од 21.03.2019. године на страни 7, под насловом ЗАГРЉАЈ КАО УТОЧИШТЕ промотивно је писао о нашој школи. Повод је наша директорка, Силвана Плавшић, добитница Светосавске награде за 2018. годину, за изузетне резултате у области образовања и васпитања.

ПОБЕДНИЦЕ ЗЛАТНЕ СИРЕНЕ

У оквиру ДЕМУС-а, и ове године је у сали „Донка Шпичек“ у ДКЦБ-у (Таковска 8) одржано градско такмичење „Златна сирена“, у понедељак, 19. марта, а онда и 22. и 27. марта од 10.00 до 15.00, такмичиле се музичке секције београдских основних школа.
Наше ученице победнице у соло певању у жанру: изворна народна песма – домаћа и страна, у изузетно јакој конкуренције са редовним школама на градском такмичењу „ Златана сирена“ . Ученица 5/1 Нина Јоцић освојила је прво место са резултатом од 93 бода и била недостижна за конкуренцију. Друго пласирана Миа Томић је блистала и освојила 89 бода.

Емисија „ПОСЕБНИ“ – ТВ ХРАМ

27.03.2019. емисија „Посебни“, телевизије ХРАМ, била је посвећена нашој директорки поводом добијања СВЕТОСВСКЕ НАГРАДЕ, највећег признања у просвети. Директорка је у емисији промовисала школу заједно са колегама директорима других школа.
Порука емисије је врло јасна: УДРУЖИМО СНАГЕ СВЕ ЈЕР ЈАЧИ СМО У ЉУБАВИ.

ПРОЛЕЋНИ КОНЦЕРТ

28.03.2019. су ученици наше школе уживали у чарима музике коју је „ТRIO HARMONY“ Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца извео на флаути, виолини и клавиру.
Трио „Harmony“ представљају: Милица Марковић (флаута), Лука Белаћевић (виолина), Марија Лунгу (клавир).

ОДЛУЧИ СЕ ЗА СПОРТ

Дана, 05.04.2019.године, ученици млађих разреда учестовали су у спортској манифестацији поводом обележавања Међународног дана спорта: „ Одлучи се за спорт“. Манифестација је организован у оквиру Фондације Новака Ђоковића.

КОРЕЛАЦИЈСКИ ЧАС ПРИРОДА И ДРУШТВО И БИОЛОГИЈА

08.04.2019. у 4. разреду наставница биологије Марија Ступар и Наставница Марија Станојевић. Тема часа је била Обновљиви и необновљиви извори енергије.

ЗАШТО СУ РЕПОВИ ВАЖНИ

Наши предшколци и ученици III1, имали су прилику да у понедељак, 15.04.2019. године посете Установу културе Пароброд и погледају позоришну басну о шуми, дивљим и домаћим животињама, усамљеној деци и њиховим родитељима.
Деца су била смештена са обе стране сцене како би могла да остваре контакт са глумцима.

ИЛОЖБА ЦВЕЋА

Ученици III/1 и  IV!1и су искористили лепо време и наставу грађанског васпитања,  физичког васпитања и чувара природе одржали у природи, 17.04.2019.. После посете Иложби цвећа у парку Мањеж, ученици су са својим наставницима и асистентима уживали на љуљашкама и клацкалицама у издвојеном делу парка.

ПОСЕТА ХУМАНИТАРНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ “ДЕЧЈЕ СРЦЕ“

У току манивестације испред храма „ Светог Саве“, директори школа за образовање ученика са сметњама у развоју су организовали посету  Хуманитарној огранизацији за помоћ особама са сметњама у развоју „Дечје срце“. Након упознавња са организацијом рада, начинили смо акциони план облика сардње.

МАНИФЕСТАЦИЈА „ ВРБИЦА“

Као и сваке године, тако и ове, дана 20.04.2019., у суботу на Врбицу, наша школа је учестовала у  традиционалној манифестацији –  изложба ускршњих јаја у порти храма Светог Саве на Врачару у организацији ОШ “ НХ Душан Дугалић“, под покровитељством Градског секретаријата за образовање и дечију заштиту и са подршком старешине Храма Светог Саве.
Манифестацију су подржале свих 16 школа за ученике са сметњама у развоју са територије града Београда, као и неколико удружења за помоћ особама са сметњама.

ЦРВЕНИ КРСТ

Црвени крст Стари град је организовао током читаве године, радионице за ученике трећег и четвртог разреда. Радионице су се одвијале једном недељно, на којим су ученици учили шта су све то хумане вредности.
У априлу месецу, 23.04.2019.године,  одржано је такмичење ,, Шта знаш о црвеном крсту“ на ком су наши ученици четвртог разреда освојили 4.место.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ИЗ РУСИЈЕ

Школу су 16.05.2019. године, посетили два професора и 16 студента МОСКОВСКОГ ОБЛАСНОГ ДРЖАВНОГ Унервизитета, Факултета за специјалну педагогију и психологију, током посете разменили смо искуства. Госте из Русије је поздравио и представник Ученичког парламента Момчило Мишић, а затим су наши ученици одржали пригодан програм. Студенти из русије су у школу стигли у пратњи деканице факултета за сопецијалну едукацију и рехабилитацију, проф.др Снежана Николић.

ПРВАЦИ РЕПУБЛИКЕ У СТОНОМ ТЕНИСУ

Дана 17.05.2019. године у ШОСО „ Миодраг В. Матић“ у Ужицу је одражано републичко такмичење под покривитељством Министрства просвете, науке и технолошког развоја у организацији Заједнице школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом Републике Србије. Наши ученици у категрији основаца у женској и мушкој конкуренцији су апсолутни прваци Србије. Наши прваци су: Дарија Опшић, Милица Лукић, Анастасија Радовановић, Страхиња Миловановић, Никола Ранковић и Драшко Опшић.

ЧАС У ПРИРОДИ

Ученици III1 и IV1 одељења, у четвртак, 23. маја, 2019. године, искористили су лепо време како би на Калемегдану одржали наставу природе и друштва, ликовне културе и чувара природе. Кроз пешачку туру, ученици су имали прилике да обнове знање о свом граду, као и да сазнају нове информације. Да се поједини материјали могу поново употребити, применили су скупљајући лименке и одлажући их у за то предвиђене канте на платоу споменика Победник. Шетња је обухватила и посету Војном музеју и Цркви Свете Петке.

ОРГАНИЗАТОРИ РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА – КОШАРКА 3 НА 3

У организацији Министарстава просвете, науке и технолошког развоја, Заједнице школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвлидитетом Републике Србије и наше школе као домаћина такмичења, 29.05.2019. године, успешно је организовано Републичко такмичење основних и средњих школа за образовање ученика са сметњама у развоју из Србије. На такмичењу основних школа учествовало  је 29  ученика у пратњи наставника физичког васпитања из следећих школа и градова:  “Бубањ“ Ниш, „Милоје Павловић“ Београд,  „Радивој Поповић“ Земун,  “Стефан Дечански” Београд и „11 мај“ Јагодина.
Док је на такмичењу средњих школа учествовало  52  ученика у пратњи наставника физичког васпитања из следећих школа и градова: „Милан Петровић“ Нови Сад, Средња зантска школа Београд, „ Свети Сава“ Умка, “Бубањ“ Ниш, „Царице Јелене“ Ниш, “Стефан Дечански” Београд и „11 мај“ Јагодина.
На такмичењу су судиле професионалне судије из Београда, а активности су се одвијале на теренима за  кошарку на Ади Циганлији у Београду.

ИЗЛЕТ ЗА ОСМАКЕ У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „БУДИ ДРУГ“

Професионални излет се одржава 30 маја 2019. године. Програм путовања се састоји од стручних предавања о предузетништву, посети Археолошког парка Виминацијум и Термоелектране „Костолац“ и ОШ „Свети Владика Николај“ из Брадарца – Пожаревац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолаца.
ОШ „Свети Владика Николај“ из Брадарца – Пожаревац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“из Костолаца позива ученике осмог разреда, Основне школе „ Драган Ковачевић“ , школе за образовање ученика са сметњама у развоју, на дружење са ученицима  ових школа. Основна школа „ Драган Ковачевић“ организује излет у Костолац и Брадарац – Пожаревац  на тему „професионлна орјентација и развој пријатељства“ у оквиру манифестације „ Буди друг“. Организациони партнери у развоју пројекта  ОШ „Свети Владика Николај“ из Брадарца – Пожаревац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолаца,. Програм се организује уз подршку Археолошког парка Виминацијум и Термоелектране „Костолац“.
Циљ излета у оквиру манифестације „ Буди друг“.
Кроз тематске посете и примере из праксе  ученици осмог разреда Основне школе „ Драган Ковачевић“ из Београда се упознају са најбољим иновативним методама и савременим приступом рада из области образовања ученика са сметњама у развоју као и стицања идеја за иновативни приступ обарзовања ученика са сметњама у развоју у оквиру професионалне орјентације и развоја предузетништва.

СМОТРА СПЕЦИЈАЛНИХ ШКОЛА

У понедељак, 03.06.2019.године, је одржана 48. Смотра специјалних школа „ И ми смо деца Београда“ у организацији Друштва дефектолога Београда. Наша ученица, Тара Самац је са својом тачком изабрана да учествује на манифестацији: „ Радост Европе 2019“.

ДОНАТОРСКИ КОНЦЕРТ

У оквиру Амбасаде Канаде је организован хор од дипломата и њене екселенције амбасадорке Канаде -The Internacional Belgrade Singers (IBS). На оснвоу спроведеног донаторског концерта нашој школи су наменски обезбеђена средства за куповину фотокопир апарта у вредности 90.000,00 динара. Хор је на основу коришћења постора за своје вежбе спровео два донаторска концерта под називом „Музичко ткање“ и то:03.06.2019. године у Етнографском музеју и Амбасди Канде 05.06.2019. године. Овом прилико је на диван начин промовисана наша школа.

ДЕЧИЈА ОЛИМПИЈАДА

Ученици наше школе су у петак, 7. јуна 2019. године, учествовали на 31. Дечјој олимпијади која се одржала у дворишту ОШ „Антон Скала“. Манифестација је одржана под слоганом „Кад моје уши чују музику на струју“. У складу с тим, свака школа/екипа су представиле различит музички жанр, односно музичку нумеру. Наши ђаци су том приликом са својим другарима из ОШ „Милоје Васић“ и ОШ „НХ Душан Дугалић“ представили RNB и реп.

ИЗЛЕТ НА АДУ ЦИГАНЛИЈУ

11.06. ученици млађих разреда ишли су на излет на Аду Циганлију.

ЗЛАТНИ ДЕЛФИНИ ЗЛАТНОГ СРЦА – Заједничка акција делфина и ђака ОШ „Драган Ковачевић“

Београд, 15. јун 2019 – Селектор ватерполо репрезентације Дејан Савић и играчи Никола Јакшић, Страхиња Рашовић, Радомир Драшовић и Немања Вицо данас су заједно са ђацима учествовали су сређивали дворишта наше школе.
Ово је само увод у акцију, 1.3 милиона динара вредну реконструкцију крова наше школе. Планирану адаптацију обезбедио је Ватерполо савез Србије преко својих партнера и спонзора из грађевинске фирме Јадран

ЂАЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ У СТАРОМ ДВОРУ

27.06.2019. године, Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић примио је данас у Старом двору ђаке генерације основних и средњих школа у главном граду и уручио им лаптоп рачунаре, таблете и књиге. Догађају су присуствовали и помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић, члан Градског већа Слободан Шолевић, градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар овог секретаријата Игор Раичевић, председници градских општина, директори основних и средњих школа и родитељи награђених ученика. Наш ђак генерације је. Момчило Мишић.