Дан школе

Данас је наша установа обележила 52 године постојања и рада.

Свечана церемонија отварања уприличена je у просторијама ОШ ”Драган Ковачевић” отварањем првог кабинете за процену фунционалног вида и Првим Међународним симпозијумом, који је акредитован од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије, под називом ”Процена вида и визуелно функционисање”.

Тим поводом посебну част су нам указале високе завнице. Свечано отварње кабинета су увеличали госпођа Тамара Вучић, супруга председника Републике и господин Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.На свечаном отварању међунардног симпозијума: „Процена вида и визуелно функционисање“ присутним учесницима и звницама се обратила супруга председника Републике, Тамара Вучић која је истакла:

„Никад не смемо заборавити да се, како каже наш нобеловац Иво Андрић у деци обнавља и чисти река човечанства. Зато сматрам значајном сваку тему  која под светла рефлектора ставља децу и њихов развој. И да се са дужном скромношћу надовежем на нобеловца који концизним исказом уме рећи велике истине, морамо у сваком тренутку радити на добробити наше деце како би наша река, понекад и загађена приливом дневне негативности и људске небриге, ипак дошла до свог одредишта које представља мир и добро за сваког појединца људске заједнице. Сваки корак који учинимо на овом путу може нам се учинити мали и неважан, али на крај пута не стижу они који праве велике кораке, него они који имају довољно снаге, одлучности и упорности да на свом путу не одустану упркос умору и препрекама.“

Образовање ученика са оштећењем вида захтева интердисциплинарни приступ који пружа могућност интеграције знања из различитих области.  Након 52 године образовања ученика са оштећењем вида као и дугогодишњег  пружања додатне подршке деци и ученицаима са оштећењем вида, установа је уочила потребу за развојем ресурсних потенцијала у области процене функционалног вида.

На основу израђеног пројекта између школе и  ”Perkins  school for the blind International”, дефеколози- тифлопедагози, ОШ „Драган Ковачевић“ су завршили обуку за процену функционалног вида. Обука се састоји из основног и напредног нивоа у трајању од две године а спроводи је Едукацијски центар „Мали дом“ из Загреба. Такође на основу пројекта школе и ”Perkins  school for the blind International ” школа добија стандардизоване тестове и опрему потребну за адекватну процену функционалног вида.

Уз подршку Министрства просвете, науке и технолошког развоја као и Општине Стари град 2022.године, формира се кабинет за процену функционалног вида, чији је основни циљ инклузивни приступ и пружање додатне подршке  деци, ученицима и одраслима на нивоу Србије. Овај вид подршке укључује: саветодавни рад са родитељима и препоруке за прилагођавње простора, материјала и употребу оптичких помагала.

Дан школе смо посветили да  упознамо све школе са новим видом и могућностима пружања додатне подршке ОШ „ Драган Ковачевић“. Симпозијум је одржан уз подршку Општине Стари град и под покровитељством „Perkins  school for the blind International ”.


Суорганизатори овог скупа су Завод за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије и Универзитет у Београду – Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију.