Дан школе кроз манифестацију „Буди друг – Заједно за друштвену одговорност и инклузију“

Основна школа „Драган Ковачевић“ je 14.06.2024.године, обележила Дан школе  кроз манифестацију „Буди друг – Заједно за друштвену одговорност и инклузију“. Свечана академија је започела Химном Републике Србије и Химном школе у извођењу хора ОШ „Драган Ковачевић“. Програм су водиле и госте поздравили ученици Миодраг и Душан уз помоћ наставнице српског језика и књижевности Слађане Марковски.  Дан школе су у поздравној речи честитале: директорка школе, Силвана Павловић, госпођа Сандра Шмања, представнице компаније НИС и пограма „Заједница заједно“  и госпођа Александра Чамагић, в.д. секретара Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

„Само сви заједно можемо да створимо боље услове за образовање наше деце, а то и јесте наша обавеза. Сва деца воле да уче и откривају и ниједно дете се не разликује по томе, а наше је да им учинимо школу лепшим и бољим место за одрастање“, рекла је Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечију заштиту, док је Силвана Павловић, директорка ОШ „Драган Ковачевић“, истакла значај друштвено одговорних компанија које доприносе да ученици имају што боље услове за рад и захвалила компанији НИС на донацији. Сандра Шмања захвалила се школи и граду Београду на дивној сарадњи и партнерству.

Академија је била посвећена рушењу баријера и инклузивном приступу, а тим поводом, на симболичан начин, свечано смо пуштили у рад косу степенишну платформу, донацију компаније НИС. Такође, тог дана смо свечано отворили и капије у делу дворишта у коме су изведени радови поводом санације кишне канализација и спречено даље урушавање темеља у том делу зграде, радови су инвестиција Градске општине Стари град. У знак признања за изузетну сарадњу и несебичан допринос развоју школе уручили смо захвалнице свим друштвено одговорним компанијама, установама и удружењима, за допринос у образовању и васпитању ученика са сметњама у развоју. Основна школа „Драган Ковачевић“ из Београда, уручила је на свечаној прослави поводом Дана школе, захвалнице:

  • Радославу Марјановић, председнику Градске општине Стари град, име председника општине  захвалницу је примио Бранислав Зец,  члана Већа градске општине.
  • компанији НИС и друштвено одговорном програму „Заједница заједно“ за допринос у образовању и васпитању ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом. Захвалницу у име компаније НИС примила је Сандра Шмања из Сектора за друштвено одговорно пословање.
  • Александри Чамагић, в.д.секретра Секретаријата за образовања и дечје заштите
  • Луки Петровић, секретару Секретаријата за инвестиције, захвалницу је примио Никола Лазић, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.
  • Horu „The Internacional Belgrade Singers“ и члану хора Бреди Чош

Програм су наставли ученици уз песму и рецитације. Програм су започели наши чланови хора уз позрдавну песму „Запевајте и ви с нама“. Уследиле су рецитације ученика првог разреда Зоје и Лава као и Софије, ученице другог разреда. Затим је Душан са другарима извео награђену песма „Моја маленкост“ а онда је хор поново све освојио извођењем  „Бројалице“ и руске народне песме. Посебан аплауз је добила наша Ива, након извођења свадбене песма са Косова и Метохија:“Густа ми магла паднала“.

Након програма ученици Миодраг и Душан су повели госте из хола школе ка приземљу где је постављена коса степенишна платформа а зтим кроз предшколску просторију у обилзака санираног дела дворишта.

Наши гости су били директори и запослени школа за образовање ученика са сметњама у развоју као и дректори основних и средњих школа на општини Старог града. У име ученика, родитеља и запослених захваљујемо свим гостима који су увеличали нашу свечаност и делили радост заједно са нама.