Музеј науке и технике

16.05.2024. ученици 7. и 8. разреда су посетили изложбу „Хемијска тврђава“.

Изложба „Хемијска тврђава“, реализована је поводом обележавања два значајна јубилеја: 190 година од рођења хемичара Дмитрија Ивановича Мендељејева и 155 година од открића и објављивања периодног система елемената.
Интерактивна изложба прати настајање и раст периодног система елемената и приказује животне и неживотне улоге хемијских елемената путем кратких прича: Јони метала и стисак руку, Спасилац Земље, Треће место у Униврзуму, Глас благе хистерије али и анстезије, Мали Луцифер, Сребро из глине, Шта повезује сунђер и коприву, Запис у коси, Једињења опасна, а стварају се у организму, Одбрана заснована на мирисним супстанцама елемената, „Молекулски такси“ кисеоника, Луд као шеширџија, Због њега нас ум напушта, „Итај, итај!“, Пацифиста међу најотровнијим металима, Аристократија у мору, Грумен од 112 кг… На изложби приказани и различити предмети, материјали, као и интерактивни експонати.
На изложби је приказано како се периодни систем мењао и растао све до 2010. године када је откривен 118 елемент тенесин. За изложбу је одабрано 28 хемијских елемената, најчешће присутних у нашем животу.