ЛЕТОПИС ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ

АКТИВНОСТИ ШКОЛЕ

Посета библиотеци „ Чика Јова Змај“

У оквиру манифестације ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕУ ученици наше школе са библиотекаром Маријом Пацек и наставницом Ивоном Богнер посетили су 17.09.2019. године дечију библиотеку „ Чика Јова Змај“. У библиотеци су се дружили са другарима из Основне школе „Дринка Павловић”. Наши ђаци заједно са Виолетом и Сандром библиотекарима библиотеке „Змај“ учествовали су у радионици „Испеци па реци“. Кроз разговор, читање, игру и филм учесници радионице проширили су и стекли нова знања о народној књижевности. Читали смо народне приче, решавали загонетке, анализирали пословице, гледали филм базиран на народној шаљивој причи, разгибавали језик брзалицама, а изнад свега – добро се забавили.
Након радионице другари су разговарали са новинарком Јулијаном Симић Теншић чији чланак је објављен у „Политици“.

Посета библиотеци „ Чика Јова Змај“ поводом дечје недеље

Поводом дечје недеље група ученика наше школе са библиотекаром Маријом Пацек  09.10. 2019. год. посетила је дечје одељење библиотеке „Чика Јова Змај“. Дечја недеља била је повод да гост библиотеке буде Елизабета Георгиев, писац и библиотекарка из Народне библиотеке „Детко Петровˮ у Димитровграду. Елизабета Георгиев пише на српском и бугарском, како за децу тако и за одрасле. Осим тога, како сама каже, она воли цвеће и животиње, а најсрећнија је када је у друштву деце.
Поред ученика наше школе овом дружењу су присуствовали и другари из других београдских основних школа. Деца су била  у прилици да чују песме из књига „Три лица и птица“, „Ћошак иза ћошка“, „На рингишпилу имена“, али и да разговарају о књигама, писању, рецитовању. Ученица наше школе Тара Самац је говорила своје стихове „Изгубљено – нађено“ и  „Нечујна љубав“, и одушевила све присутне у сали а посебно саму песникињу Елизабету.

НЕДЕЉА ШКОЛСКОГ СПОРТА

Недеља школског спорта, 19.09.2019., пешачка тура 6. и 8, разреда и њихових наставника до Галерије природњачког музеја и посета изложбе „Пут на Месец“.

УЧЕНИЦИ У УЛОЗИ РОБЕРТА ХУКА

26.09.2019. су ученици 6/1i 6/2 били у улози Роберта Хука. Правили су препарате и посматрали биљне ћелије покорице црног лука под микроскопом.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЗЕЛЕНЕ КУЛТУРЕ

Десети Међународни фестивал зелене културе 16.10.2019., под називом „Промени игру, будућност је на Земљи“. Обишли смо изложбени програм и пројекцију филма „2040“.

ПРАКТИЧНА БИОЛОГИЈА

Ученици 5. разреда су на часу биологије 17.10.2019. правили модел плућа и учили о дисању.

ЕКОХАБ РАДИОНИЦЕ

Екохаб радионице са млађим разредима.

„ДИПОС“ ПОКЛОНИО РАЧУНАРЕ НАШОЈ ШКОЛИ

Тако је у информатичком кабинету стара опрема замењена новијом и модернијом.

Dipos realizovao još jednu humanitarnu akciju

ЂАЦИ У УЛОЗИ НАУЧНИКА

На часу биологије ученици 6. разреда, су изоловали биљне пигменте из листа спанаћа, и доказали где биљке чувају резервне хранљиве супстанце настале у процесу фотосинтезе.

ЗВОНЧИЋИ ЗВОНЧИЋИ

Додела пакетића 25.2.2019.

НОВОГОДИШЊА ЕКОХАБ РАДИОНИЦА

Ученици млађих разреда су имали последњу еколошку радионицу са Екохабом у првом полугодишту.
За крај су окитили јелку са продуктима свих предходних радионица и на занимљив начин обновили шта су то до сад учили.

СЛАТКА НОВА ГОДИНА

Ученици су са својим наставницима Марином Ђорђевић и Ивоном Богнер, искористили празничну атмосферу и на корелацисјким часовима ликовне културе и реедукације психомоторике правили су кућицу од слаткиша и слатке снежне кугле.

ПРОБА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ НА КОЛАРЦУ

Ученици наше школе 26.12.2019. на проби – Новогодишњи концерт Београдског филхармонијског оркестра на Коларцу.

ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА

Firefly продукција је у сарадњи са својим партнерима Swisslion Takovo i  Koton Textile Limited организовала хуманитарну доделу пакетића за све ученике наше школе. Поред назаобилазног Деда Мраза, у дељењу пакетића и дружења са децом учествовали су и глумци серија „Тајкун“ и „Клан“: Тихана Лазовић, Иван Зарић, Владимир Ковачевић, Милош Петровић Тројпец и Невен Бујић.

БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА

Школска слава Свети Сава

Школску славу Свети Сава смо обележили 26.01.2019. у цркви Светог Марка, у оквиру корелацијског часа верске наставе, српског језика, ликовне и музичке културе.

Општинско такмичење солиста „Златна сирена“

Успех наших ученика на Општинском такмичење солиста „Златна сирена“ 27.02.2020.
Прво место: Нина Јоцић, Фрида Јаношевић и Мија Томић.
Друго место: Данило Панић и Јована Јонтић.

У СУСРЕТ ДАНУ ЖЕНА

Десанка Таталовић и Ивона Богнер одржале су угледни час у петак 6.3.2020. Заједно са ученицима IV1 и њиховим личним пратиоцима, ученици су направили лепе букете којима су обрадовали своје маме.

ЗАМЕНА УЛОГА

Ученици  IV1 заменили су на часу природе и друштва улогу са својом наставницом. За ту прилику припремили су предавање на тему ″Вулкани″. После изузетно занимљивих излагања и презентација, ученици су имали прилике и да активирају вулкан који су направили уз помоћ наставнице.

Препоруке о превентивним активностима у функцији превенције ширења евентуалне инфекције

Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило је
10.03.2020. обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији, а циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Такмичење у познавању опште и националне историје

У организацији Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општини Стари град одржано је општинско такмичење у познавању опште и националне историје. Такмичење је одржано у нашој школи, 15.03.2020. године. Учешће су узеле све Основне школе на нашој општини. Учестовали су ученци од петог до  осмог разреда. Укупно се такмичило 54 ученика.

ОБУСТАВА НАСТАВЕ У ШКОЛИ

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу вечерас 15.03.2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка 16.03.2020. године.

17.МАРТ 2020. ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ОБРАЗОВНО- ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕЊЕМ НА ДАЉИНУ

Влада Републике Србије је одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситауције у земљи, привремено обуставити наставу у школама на територији Србије од 16.03.2020. Реализација наставе је организована учењем на даљину кроз различите облике и активности. Влада Републике Србије одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситауције у земљи, привремено обуставити наставу у школама на територији Србије од 16.03.2020. Реализација наставе биће организована учењем на даљину кроз различите облике и активности о којима ћете на недељном нивоу бити обавештавни од ваших одељењских стрешина. ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ОБРАЗОВНО- ВАСПИТНОГ РАДА УЧЕЊЕМ НА ДАЉИНУ ЈЕ 17.МАРТ 2020.

Едукативни садржаји за учење на даљину емитовани су на трећем каналу РТС-а, од 8.00 часова, шест дана у недељи.

Од првог до седмог разреда, образовни садржај емитован је у блоковима по два часа дневно а за ученике осмог разреда по три часа дневно.

Уз овај сдржај ученицима којима је потребна додатне подршка омогућено је од стране наставника слање посебних материјале за учење. Ученици који користе дигиталне уџбенике су могли да користе плтформу е-учионица (www.eucionica.rs).

Промена календара образовно васпитног рада

Пролећни распуст је планиран у периоду од 13. до 20. априла 2020. године.
Планирана промена календара огледа се у следећем:

  • Од 13. до 16. априла 2020. (понедељак-четвртак) – настава на даљину према најављеном распореду часова.
  • Од 17. до 20. априла 2020. (петак-понедељак) пригодни едукативни садржаји у вези са празником и садржаји који су у функцији квалитетног коришћења слободног времена.
  • Од 21. априла 2020. (уторак) – наставак похађања наставе на даљину.

Обележили смо Светски дан здравља

Широм света обележава се 7.априла, Светски дан здравља. Наши ученици су у склопу наставе биологије, урадили и послали дивне радове.

Месец метеорологије 4/1

Ученици четвртог разреда су април посветили метеорологији. Како би им време у изолацији прошло што брже и забавније, радили су презентације, правили ветрењаче, изводили експерименте и израдили месечну временску прогнозу.

Маске

Ученици IV/1 још једном су показали своју креативност на часовима ликовне културе и направили маске различитих облика и боја.

ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ

Под паролом-од старог до новог, ученици IV1 су у оквиру часова ликовне културе радили на свом луткарском позоришту. Погледајте њихове радове и замислите какве би то представе могле да буду: Пепа Прасе, Вирвирци, Зимска чаролија, Морски свет…

МИКРОБИЉЕУченици IV1 одлучили су у оквиру месечног пројекта из природе и друштва да направе своју башту и баве се узгојем микробиља.

Гајили су пшеницу, чиу, лан, сунцокрет, сочиво.